Zăpada de pe străzile și trotuarele din municipiul Suceava va rămâne pe loc până când vremea se va încălzi și se va topi în mod natural. Din cauza lipsei banilor, în acest an se va aplica principiul „Cine a pus-o, ăla s-o ia”, deoarece primăria nu are bani, iar locuitorii fie nu dispun de mijloacele necesare, fie nu sunt interesați.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, că municipalitatea nu-și permite, sub nici o formă, să achite costurile pe care le-ar presupune încărcarea și transportul tonelor de zăpadă care se află la această oră în oraș. „Noi am făcut un calcul estimativ, ne-ar trebui pe puțin 10 miliarde de lei vechi, or primăria nu-și permite să plătească acești bani. Sigur, punctual putem interveni în unele locuri, dar în tot orașul sub nici o formă. Nu avem ce face, așteptăm să se topească”, a afirmat primarul.
În aceste condiții, singura modalitate de a scăpa de nămeții de la marginea trotuarelor, clădiți de utilajele de deszăpezire, este implicarea firmelor care își au sediul în oraș și a locatarilor, direct sau prin intermediul asociațiilor de proprietari.
Soluția clasică folosită în România pentru topirea zăpezii și a gheții este clorura de calciu, care este ieftină, dar nu topește zăpada la minus 15 grade. În plus, afectează asfaltul și caroseriile mașinilor. Tot pentru topirea zăpezii se mai pot folosi soluții pe bază de glicerină, care nu provoacă stricăciuni și acționează până la minus 32 de grade și chiar o soluție făcută din sfeclă, considerată ecologică.