Lefuri mai mici

Indemnizații de conducere diminuate pentru directorii din peste o sută de unități de învățământ sucevene



Dumitru Irimia: „Vrem să știm dacă această decizie are o bază legală. Considerăm că este o măsură abuzivă”
Dumitru Irimia: „Vrem să știm dacă această decizie are o bază legală. Considerăm că este o măsură abuzivă”

La finele săptămânii trecute, directorii din 126 de unități de învățământ din județ au primit lefuri mai mici, fapt ce a generat o serie de nemulțumiri în rândul acestora.
Potrivit vicepreședintelui Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, prof. Dumitru Irimia, „indemnizația de conducere a directorilor acestor școli s-a diminuat cu 5%, această măsură fiind aplicată în unitățile unde bugetul pentru 2014 nu acoperă cheltuielile pentru fondul de salarii. Noi am luat legătura și cu alți colegi din alte județe și am constatat că această abordare incorectă s-a realizat doar la Suceava”.
Potrivit acestuia, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a trimis o adresă Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava prin care solicită întrunirea, în regim de urgență, unei comisii paritare pentru analizarea acestei probleme.
„Vrem să știm dacă această decizie are o bază legală. Considerăm că este o măsură abuzivă”, a mai menționat Irimia.
Diminuarea cu 5% a indemnizației de conducere a directorilor de școli va conduce cel puțin la o situație hilară, astfel că salariile secretarilor-șefi și ai contabililor-șefi vor fi mai mari decât salariul celor care manageriază întreaga instituție.
Ore mai multe la catedră, motiv de nemulțumire pentru directori
De parcă diminuarea salariilor nu ar fi fost suficientă, directorii de școli mai primesc o lovitură, aceștia trebuind să petreacă la catedră câte 14-16 ore la catedră, față de 4-6 ore, cât era până în prezent. Ordinul urmează a fi implementat de la data de 10 februarie, odată cu începerea celui de-al doilea semestru.
Directorii unităților din județ reclamă această măsură, explicând că timpul petrecut la catedră nu le va mai permite să se ocupe de chestiunile administrative.
„Probabil vom trebui să facem administrație în timpul nostru liber. Cum să procedăm altfel? O școală nu se poate conduce în pauzele dintre ore. Și ce se va întâmpla cu colegii pe care directorii îi vor înlocui? Vor rămâne fără loc de muncă?”, se întreabă retoric unul dintre directorii din municipiul Suceava.
Directorii mai exemplifică situații în care manageri din județ au în administrare chiar și peste cinci corpuri de clădire (internat, cămine), mai multe unități de învățământ arondate și, prin urmare, foarte mulți elevi, astfel că timpul consumat cu coordonarea acestor probleme este unul foarte îndelungat.
La rândul său, Traian Pădureț, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava, arată care sunt implicațiile acestei măsuri.
”Directorii vor trebui să treacă la catedră. Persoanele care ocupă în acest moment posturile respective (rezervate) vor rămâne fără serviciu, iar directorii vor avea de întocmit în continuare documentații, vor răspunde mai departe de activitatea din școli și vor trebui să participe și la ședințe, deplasări la Inspectoratul Școlar Județean”, explică Traian Pădureț.
Pădureț este de părere că o parte dintre directorii actuali vor renunța la funcții și vor trece la catedră.
Sindicaliștii suceveni mai atrag atenția asupra haosului creat de această măsură, motivând că vor fi schimbați o serie de profesori la clasă, fapt ce va crea derută mai ales în rândul elevilor din clasele terminale, elevi care se pregătesc de examenele naționale.



Recomandări

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională