Un tânăr în vârstă de 23 de ani, domiciliat în Mureș, dar care a locuit în ultimii ani fără forme legale în comuna Arbore, este inculpat de mai bine de un an și jumătate într-un dosar de omor, însă calitatea sa de principal suspect s-a dovedit în timp din ce în ce mai fragilă. Avocatul care îl apără a contestat cu succes în instanță perioada prea lungă de urmărire penală, iar vineri a expirat termenul de 6 luni de zile în care procurorul de caz trebuia să dea un verdict: trimiterea în judecată a lui Vasile Mădălin Pașcu ori scoaterea sa de sub urmărire penală. În aceste condiții, avocatul va face o nouă contestație și va cere cercetarea disciplinară a procurorului criminalist care se ocupă de dosar.
Motivarea instanței de judecată arată în mod clar cum mijloacele de probă au fost epuizate, însă procurorul criminalist mai așteaptă totuși un rezultat ADN, probabil ultima carte pe care o mai are în acest dosar.
O bătrână de 70 de ani, siluită și ucisă în bătaie pentru 600 de lei
Această situație pleacă de la un cumplit omor descoperit la finele lunii mai 2014, într-o casă din Milișăuți. Garofina Moțoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, locuia singură și se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 600 de lei.
Ancheta din acest caz a fost dificilă încă de la început, în condițiile în care cadavrul bătrânei a fost descoperit abia pe 22 mai, la cinci zile de la deces, după cum s-a stabilit în urma necropsiei. Femeia nu avea copii și locuia singură de mulți ani, fiind vizitată săptămânal de un nepot. Deși era cunoscută de vecini ca fiind foarte precaută, stând tot timpul cu ușa încuiată, autorii au pătruns în casă chiar pe ușă, fără a fi identificate urme de forțare.
Bătrâna a fost ucisă în bătaie, mai mult, fiind descoperite și indicii ale unei agresiuni sexuale.
Anchetatorii, judiciariști de la Serviciul de Investigații Criminale al Poliției, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au ajuns, după câteva zile de cercetări, la Vasile Mădălin Pașcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, și la Vasile Vlăduț P., de 15 ani. Cei doi tineri de etnie romă au fost identificați și probați ca autori de furturi, inclusiv la Milișăuți. În aceste condiții, probabil, cei doi au fost suspecții principali încă de la începutul anchetei. Din informațiile pe care le avem, minorul a fost cel care a recunoscut comiterea faptei, el în calitate de complice, în timp ce Pașcu a fost acuzat că ar fi comis efectiv omorul.
Arestat preventiv peste două luni, apoi eliberat chiar la cererea procurorului
În aceste condiții, Vasile Mădălin Pașcu, pus sub acuzare pentru infracțiunea de „omor”, a fost arestat preventiv. Din primul moment, Pașcu a negat că el ar fi autorul crimei și a declarat că nu a intrat în casa femeii ucise.
Vasile Mădălin Pașcu a fost arestat preventiv, la solicitarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 25 mai. Mandatul de arestare preventivă i-a fost prelungit de două ori. Pe 6 august 2014, chiar procurorul a solicitat înlocuirea stării de arest preventiv cu cea a controlului judiciar, tocmai din cauza lipsei indiciilor clare de comitere a faptei. Tribunalul Suceava a admis propunerea, ba mai mult, a dispus ca suspectul să fie cercetat în stare de libertate, fără nici o măsură restrictivă. Această cerere atipică tocmai din partea procurorului a venit în condițiile în care minorul de 15 ani și-a schimbat declarațiile. Conform unor informații neconfirmate oficial, acesta a declarat că el a comis omorul de unul singur, însă această variantă nu a fost considerată plauzibilă. Cert este că minorul l-a scos din ecuație pe Vasile Mădălin Pașcu. Pentru anchetatori marile semne de întrebare au venit în momentul în care Pașcu a ieșit sincer la testele poligraf. Ba mai mult, ulterior, cele trei expertize genetice nu au adus rezultate relevante care să îl incrimineze.
Termen depășit pentru un verdict în cazul lui Pașcu
Chiar dacă a fost pus în libertate din vara anului 2014, Vasile Mădălin Pașcu a rămas principalul suspect de omor, urmărirea penală împotriva sa fiind continuată. Timpul a trecut, însă în dosar nu au apărut elemente noi. Pașcu nu a fost nici trimis în judecată și nici absolvit de vină. De asemenea, nu a fost identificat și reținut vreun alt suspect.
Pe acest fond, avocatul Tudor Sălăgean a contestat la Tribunalul Suceava durata prea îndelungată a procesului penal. Acțiunea a fost deschisă în 2015, iar Tribunalul Suceava s-a pronunțat pe 8 iulie 2015. Instanța a admis contestația inculpatului Vasile Mădălin Pașcu, prin avocat, și a stabilit ca organul de urmărire penală – Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava – să soluționeze urmărirea penală în termen de 6 luni de zile. Termenul a expirat pe data de 8 ianuarie 2016, dar Vasile Mădălin Pașcu a rămas tot suspect și urmărit penal în acest caz de omor.
Ce mijloace de probatoriu au utilizat anchetatorii
Vă vom prezenta în cele ce urmează aspectele relevante din motivarea magistraților de la Tribunalul Suceava, cei care au impus termenul de 6 luni de zile, constatând că perioada de anchetă durează prea mult. Astfel, avocatul inculpatului a arătat că procurorul întârzie nejustificat finalizarea urmăririi penale față de Pașcu, în condițiile în care majoritatea cercetărilor s-au făcut în 2014 și în prima parte din 2015. În acest interval s-au administrat trei expertize genetice, iar Pașcu a fost testat la poligraf atât la Botoșani, cât și la București. Avocatul a arătat că activitatea de urmărire penală nu s-a îndeplinit într-un termen rezonabil, iar probatoriul practic a fost epuizat.
De cealaltă parte, procurorul de caz s-a apărat și a precizat că în dosar au fost efectuate și administrate o multitudine de mijloace probatorii, dosarul având un grad de dificultate și complexitate foarte ridicat. El a mai subliniat că a dispus noi expertize genetice judiciare, care necesită timp, și mai are de efectuat confruntări pentru lămurirea contradicțiilor în declarații.
Tribunal: „Realitățile procesuale și procedurale ale cauzei nu justifică prelungirea perioadei de urmărire penală”
După ce a analizat argumentele ambelor părți, instanța a admis ca real faptul că gradul de complexitate al cauzei este ridicat, însă, pe de altă parte, realitățile procesuale și procedurale ale cauzei nu justifică prelungirea perioadei de urmărire penală, mai ales după luna martie 2015.
Mai concret, probele s-au concentrat în prima perioadă a derulării cercetărilor, înainte sau imediat după privarea de libertate a inculpatului, după care s-au efectuat acte de urmărire penală mult mai reduse. De exemplu, primele două expertize genetice s-au derulat în iulie și august 2014, iar ultima în martie 2015.
„Sunt perioade semnificative și nejustificate de stagnare a procedurilor, cel puțin în ultima perioadă, începând cu luna august 2015”, au arătat magistrații Tribunalului Suceava, care au constatat și fragilitatea materialului probator.
Totuși, cum procurorul de caz este suveran în această fază a urmăririi penale, iar acesta poate avea argumentele sale, doar de el știute, s-a stabilit acel termen de 6 luni pentru finalizarea procesului penal pornit împotriva lui Pașcu, care a expirat pe 8 ianuarie.
Acest termen de 6 luni a fost apreciat ca rezonabil și suficient de judecător, însă procurorul de caz nu a încheiat ancheta față de Pașcu în acest termen.
Avocatul va cere cercetarea disciplinară a procurorului
Avocatul Tudor Sălăgean s-a arătat total nemulțumit de nerespectarea acestui termen de 6 luni de zile.
„Vom sesiza Inspecția Judiciară pentru abaterea disciplinară a procurorului de caz și vom contesta din nou durata urmăririi penale la instanța de judecată. În acest dosar s-au făcut trei expertize ADN, testele poligraf au ieșit în favoarea lui Vasile Mădălin Pașcu, minorul inculpat a revenit asupra declarațiilor, iar după cum a constatat și instanța prelungirea perioadei de urmărire penală nu se justifică”, a declarat Tudor Sălăgean.
Vasile Mădălin Pașcu este, cert, un hoț. Este însă și criminal?
Avocatul a mai precizat că Vasile Mădălin Pașcu a fost dovedit hoț, așa cum au constatat de altfel și instanțele de judecată, ispășind acum pedeapsa pentru faptele sale, însă asta nu înseamnă că este și criminal.
“Vasile Mădălin Pașcu este nevinovat, iar imediat ce procesul penal în cazul său se va încheia, vom deschide o acțiune în care vom solicita despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat preventiv nevinovat și pentru perioada în care a fost urmărit penal nejustificat, după ce probatoriul a indicat clar că nu el este autorul faptei. Ne vom adresa mai întâi instanțelor de judecată românești, iar apoi, dacă va fi cazul, vom cere despăgubiri la CEDO”, a mai declarat avocatul Tudor Sălăgean.
Trecând peste aceste probleme legate de durata anchetei și posibila traumă psihică a unui om acuzat nefondat de omor, cel mai important este ca anchetatorii de la Serviciul de Investigații Criminale, în frunte cu procurorul, să stabilească cert cine a omorât-o pe femeia în vârstă de 70 de ani, iar autorul să petreacă mulți ani după gratii pentru oribila faptă comisă.
Anchetă foarte complicată
Inculpat acuzat de omor, tot mai aproape de CEDO: probatoriu epuizat și perioadă de urmărire penală depășită
