La o zi după ce Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, luni seară sucevenii au ieșit din nou în stradă, dar într-un număr mult mai mic. În jurul orei 18:00, în fața Palatului Administrativ s-au adunat circa 50 de protestatari, iar la ora 19:00, când au plecat în marș pe străzile Sucevei, erau peste 100. Unul dintre liderii mișcării de stradă, Alexandru Georgian Istrate, a lăsat să se înțeleagă faptul că sucevenii au ieșit din nou în stradă după ce au văzut că la București și în alte orașe mari ale țării protestele continuă, doar că vremea i-a împiedicat pe suceveni să iasă în număr foarte mare pe străzi.
Revendicări adunate într-o rezoluție
În municipiul Suceava a fost aprobată o autorizație de protest pentru mitinguri până pe 13 februarie, în intervalul 18.00-22.00, după un traseu prestabilit. Chiar dacă, în principal, cu o seară înainte (duminică, 5 februarie) liderii străzii spuneau că ei și-au „atins scopul”, după ce Ordonanța de Urgență care a stârnit atâta revoltă a fost abrogată, luni seară ei se aflau în fruntea protestatarilor, susținând în continuare că cei care au greșit trebuie să plătească. „Unii dintre noi consideră că protestele și-au atins scopul. Duminică a fost o victorie, aplaudată de suceveni. S-a văzut că strada este o forță. Trebuie să ne facem auziți în continuare și să sancționăm derapajele guvernanților”, ne-a spus Alexandru Istrate. Tot el le-a propus luni seară manifestanților din fața Palatului Administrativ să își expună toate revendicările, nemulțumirile, să le pună pe hârtie și acestea să stea la baza unei rezoluții. „Cei care au greșit să-și dea demisia, să facă un gest în acest sens. Vrem să facem o listă cu revendicări, cu ce vor sucevenii, poate transmitem și noi niște puncte importante de la Suceava, care vor fi luate în considerare”, a completat Alexandru Istrate.
Au înfruntat frigul și au mărșăluit pe străzi
Sucevenii aflați în stradă au dorit totuși să parcurgă, în ciuda vremii foarte friguroase și cu ceață, traseul: Palatul Administrativ, strada Ștefan cel Mare, strada Mitropoliei, str. Ana Ipătescu, str. Ștefan cel Mare, bd. 1 Mai, bd. 1 Decembrie 1918, str. Bistriței, bd. Corneliu Coposu, Calea Obcinilor, bd. George Enescu, str. Mărăști, str. Mihai Eminescu, str. Nicolae Bălcescu, traseu pe care li s-au alăturat și alte câteva sute de protestatari.Sucevenii au fost însoțiți de un cordon de jandarmi. Zgomotul vuvuzelelor a acoperit de multe ori mesajele pe care unii protestatari le doreau a fi transmise cu voce tare. Protestatarii au făcut un apel către suceveni să iasă din case și au pornit în marș cu steaguri în mâini și pancarte pe care erau scrise următoarele mesaje: „Vrem justiție, nu corupție”, „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Pentru țară și popor, demisia hoților”. „Tăriceanu și Dragnea, la închisoare v-aș vrea”, „Penalii la închisoare”, ”Eu nu susțin nici un partid. Partidul meu este dreptatea”.
Trezește-te România, că-ți moare democrația!”
Printre protestatari l-am întâlnit pe Sergiu, un adolescent care ne-a spus: „Vreau ca penalii să nu fie la guvernare, ci să fie la închisoare. De aceea am ieșit în stradă și o să ies în continuare”. Un pensionar, Mihai Ciobanu, ne-a explicat că a venit pentru o țară normală, „unde cei care sunt aleși în funcție să-și facă datoria, să facă ce s-au angajat că facă și cine a greșit să plătească pentru asta”. „Trezește-te România, că-ți moare democrația!”, scria pe pancarta unei sucevence, care a explicat că „toți cei care au greșit trebuie să plătească. Toți. Guvernul, în special. Chiar dacă sunt la putere (PSD-ul), să înlocuiască pe cei care au greșit cu alți politicieni corecți, fără dosare penale!”.