Începând de astăzi, este interzisă comercializarea de alimente nesănătoase în incinta școlilor



Elevii nu vor mai găsi la chioșcurile din școli alimente nesănătoase. Foto: MEDIAFAX
Elevii nu vor mai găsi la chioșcurile din școli alimente nesănătoase. Foto: MEDIAFAX

Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, publicat, luni, în Monitorul Oficial, intră în vigoare din 18 septembrie, informează Ministerul Sănătății Publice.
Astfel, începând de astăzi, toate societățile comerciale din unitățile de învățământ au obligația de a respecta prevederile acestui ordin, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății Publice (MSP).
Actul normativ conține exemple de alimente nerecomandate, și nu o listă exhaustivă a acestora, precizează Ministerul Sănătății.
„Scopul acestuia este de a crea un comportament alimentar sănătos, pornindu-se de la premisa că, pe parcursul programului școlar (patru-șase ore pe zi), necesitățile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maxim 10 la sută din valoarea caloricǎ zilnicǎ, reprezentând 300 Kcal”, potrivit comunicatului citat.
În lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiți, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiți sărați, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, semințe sărate și alte produse similare. Sunt interzise în școli și alimentele neambalate (excepție fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.
De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.
Lista MSP ține cont de faptul că, în România, copiii petrec în unitățile de învățământ între patru și șase ore zilnic, timp în care trebuie să beneficieze de o gustare care să le aducă aproximativ 10 la sută din aportul caloric necesar pentru o zi.