Incendiul care a făcut, luni la prânz, pagube la depozitul de fier vechi din cartierul sucevean Burdujeni s-a extins rapid, fără ca angajații să-și poată da seama. Flăcările provenite de la caroseria unei mașini aruncate după tăiere pe stiva înaltă de 6-7 metri s-au propagat în jos, spre baza stivei, cuprinzând apoi toate materialele combustibile din interior. În momentul în care angajații au văzut fumul, au încercat să acționeze cu stingătoarele, însă nu au mai putut face față flăcărilor întețite.
După ore întregi de muncă pentru lichidarea incendiului, în timpul serii care a urmat flăcările au pornit din nou, de la două caroserii încinse, aflate în interiorul stivei de deșeuri. Un echipaj de pompieri a acționat din nou pentru stingere și a rămas la fața locului întreaga noapte.
Filmul unui incendiu extins în doar câteva minute
Filmul izbucnirii incendiului de proporții, care risca să se dezvolte și să afecteze întreaga zonă, unde există trei depozite de fier vechi, ne-a fost relatat de administratorul firmei Alin For You, Veronica Stan.Cei doi angajați ai firmei tăiau cu autogen caroseria unui autoturism, iar înainte de 11.30, după ce au terminat lucrarea, au ridicat autoturismul pe stiva de mașini. În scurt timp au observat flacără la autoturismul tăiat și l-au coborât de pe stivă în jurul orei 11.30, pentru a fi stins. După ce au stins flăcările pornite la autoturism, s-au gândit că pericolul trecuse și timp de circa 23 de minute, până la ora 11.53, cei din curte nu au observat nimic deosebit la stivă. O angajată a societății a trecut pe lângă stivă în jurul orei 11.42 și nu a observat nici ea nimic suspect. Focul s-a extins mocnit însă pe dedesubt, pe sub stiva de fier și apoi la baza stivei, fără să scoată vreun pic de fum. Când fumul a fost observat, angajații au încercat să stingă flăcările cu stingătoarele avute în dotare, însă incendiul s-a extins și mai tare în momentul în care au ridicat mașinile din stivă, permițând oxigenului să alimenteze focul. La 11.58 administratorul depozitului a sunat la 112, în câteva minute echipajele de pompieri fiind la fața locului.
Intervenția pompierilor a fost una dificilă
Vântul puternic a întreținut arderea, favorizând extinderea rapidă a flăcărilor spre zonele din jurul stivei de fier vechi. Reprezentanții ISU spun că incendiul a fost anunțat cu întârziere, la ceva timp după ce muncitorii au observat caroseria mașinii arzând pe stiva de deșeuri. La extinderea incendiului a concurat și faptul că stiva formată din deșeuri metalice era destul de afânată, permițând aerului să pătrundă în interior și favorizând astfel arderea. A fost nevoie de o nouă intervenție în timpul serii, când două caroserii s-au aprins din nou.
Incendiul a pornit din nou în timpul nopții care a urmat
Luni seara, în jurul orei 22.30, administratorul depozitului a observat din nou că din stiva de mașini iese fum. La fața locului a sosit o autospecială de pompieri, care a intervenit cu jeturi de apă. Un angajat al depozitului a intervenit cu un greifer și a dat caroseriile deoparte, scoțând din stivă două caroserii încinse. Echipajul de pompieri a rămas întreaga noapte la fața locului.
Pagubele produse în urma incendiului au fost însemnate, odată cu arderea fierului pierzându-se o cantitate importantă din greutatea acestuia. Depozitele de fier vechi adună astăzi deșeuri provenind cel mai mult din mașini dezmembrate, așa că afectate au fost în primul rând caroseriile de mașini stivuite în interior. Cele mai importante pierderi provin de la arderea instalațiilor electrice din cupru ale mașinilor și a jantelor din aluminiu care au fost topite de flăcările puternice. În urma unor estimări efectuate de administratorul depozitului, pierderea se ridică undeva la 50.000 de lei. Depozitul și deșeurile din interiorul acestuia nu erau asigurate împotriva calamităților, conducerea asigurând protejarea acestora cu ajutorul unor stingătoare de mare putere, care însă nu au făcut față în fața flăcărilor dezlănțuite.