Cumplitul incendiu izbucnit joi dimineață la Seminarul Teologic și la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost cauzat, cel mai probabil, de o problemă de natură electrică. Pompierii au evitat să dea un verdict ieri, invocând o serie de detalii care mai trebuie adunate la dosar, în special declarații ale martorilor oculari, însă, neoficial, varianta unui scurtcircuit la un tablou electric este considerată foarte probabilă. Asta pentru că arderea a plecat din zona în care se afla un tablou electric, la bucătăria seminarului.
Referitor la cum s-a ajuns de la un scurtcircuit la un incendiu extrem de violent, care a distrus în câteva zeci de minute construcțiile de pe o suprafață desfășurată de 2.700 de mp, explicațiile sunt mai multe. Două dintre ele sunt evidente și au fost confirmate și oficial: incendiul a fost anunțat cu o întârziere de câteva minute, iar clădirea a ars ca o imensă torță pentru că lemnul din care era construită era dat cu lac și cu ulei.
Șeful pompierilor nu consideră că amenzile puteau preveni dezastrul
După cum am precizat și în ediția de ieri a ziarului nostru, construcțiile care au ars nu aveau aviz sau autorizație cu privire la securitatea împotriva incendiilor. Cu alte cuvinte, nu erau respectate normele de prevenire a unor incendii. Tocmai din această cauză pompierii nu au eliberat aviz sau autorizație. Puteau să meargă și mai departe și să aplice amenzi una după alta. Nu au făcut-o însă, considerând că avertismentele sunt suficiente.
Generalul Ion Burlui, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, nu consideră că amenzile puteau preveni dezastrul.
„Noi, pompierii, nu putem închide o instituție pentru că nu are aviz. Problema a fost comunicată oficial la Ministerul Culturii, pentru că aceste construcții erau lângă un monument, și la Arhiepiscopie, am atras atenția că trebuie luate măsuri. Dacă nu respecți regulile împotriva incendiilor riști să plătești foarte scump”, a spus generalul.
El a mai subliniat că pe lângă faptul că era din lemn, clădirea era lăcuită și dată cu ulei pentru a nu putrezi, fapt care a făcut-o extrem de inflamabilă.
Minutele de întârziere care au făcut dezastrul iminent
Preotul care răspunde de securitatea și sănătatea în muncă în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Gheoghiță Dan, a admis și el că sediul seminarului și birourile Arhiepiscopiei erau expuse unui risc major, în condițiile în care clădirea era exclusiv din lemn, cu mult mobilier și lemn și multă hârtie în interior.
„Din relatările martorilor știm că în jurul orei 8.30 s-a sesizat prezența unui fum înecăcios în clădire. Colegii au încercat să limiteze propagarea acestui foc cu mijloacele din dotare, stingătoare, dar au fost depășiți de intensitatea incendiului. Imediat s-a sunat și la 112, însă este posibil ca între momentul în care s-a simțit prima dată miros de fum și când au fost anunțați pompierii să fi trecut câteva minute care au fost suficiente pentru ca focul să scape de sub control”, a declarat preotul.
Reamintim că generalul Ion Burlui a declarat că la ora la care s-a dat alarma fumul de la incendiu era deja vizibil de la geamul biroului său, semn că a fost anunțat cu o întârziere aparent mică, dar suficientă pentru ca dezastrul să devină iminent.
Primul semn de incendiu ar fi venit din spatele unui rastel cu vase, în bucătărie
Preotul Gheorghiță Dan a mărturisit că femeile care lucrau la bucătăria seminarului, de unde a pornit incendiul, au relatat că fumul a apărut din spatele unui rastel cu vase.
„De aici putem deduce că focul a plecat de la instalația electrică, de la un scurtcircuit”, este de părere părintele.
Un detaliu important: dacă focul izbucnea noaptea puteau fi multe victime
Consolarea oamenilor bisericii este că nu au fost victime. În condițiile în care în clădirea seminarului erau dormitoarele pentru elevii seminariști, un astfel de incendiu pe timp de noapte se putea transforma într-o mare tragedie.
După cum a precizat preotul Bogdan Hrișcă, directorul seminarului, la această unitate de învățământ sunt înregistrați 126 de elevi, din care la izbucnirea incendiului în jur de 60 erau la ore. Faptul că aceștia erau în sălile de curs a făcut evacuarea mai ușoară.
„Când am observat că iese fum, că este pericol, prima dată am evacuat elevii care erau în sălile de clasă, din fericire a fost mai ușor pentru profesori să-i evacueze pentru că erau grupați. Din documente, tot ce am putut să salvăm au fost cataloagele din anul în curs și parțial pe cele din arhivă”, a spus preotul Bogdan Hrișcă.
Peste 20.000 de cărți arse
Preoții spun că în biblioteca seminarului și a Arhiepiscopiei se aflau în jur de 20.000 de cărți care au ars. Cărțile de mare valoare, de patrimoniu, nu se aflau din fericire în clădirile care au ars. Chiar și așa, paguba în ceea ce privește cărțile care au ars este foarte mare.
Unde se vor muta birourile Arhiepiscopiei și Seminarul Teologic
Seminarul Teologic va fi mutat, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava. Aici vor fi cazați elevii care stăteau la internat și tot aici se vor desfășura și orele de curs.
În privința sediului administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, birourile vor fi mutate în clădirea situată în apropierea Consiliului Județean Suceava, lângă restaurantul Gloria. Este o clădire care aparține Arhiepiscopiei și a fost sediul instituției până acum câțiva ani.