În hala Pieței Mari din municipiul Suceava au început, de ieri, vânzările de miei, crescătorii începând comerțul cu prețul de 20 de lei per kilogram. Este exact suma cu care s-a început vânzarea mieilor și anul trecut, ulterior prețul mai scăzând la o parte a crescătorilor de oi, până la 18 lei per kilogram.
„Astăzi (n.r. – ieri) este prima zi în care am venit în piață. Nu a mers rău, în câteva ore am vândut zece miei, cu greutate de la opt până la 14 kilograme. Nu cred că în acest an prețul o să mai scadă, cred că va rămâne la 20 de lei”, ne-a declarat Aurica Dolceanu, persoană fizică autorizată dintr-o familie de crescători de oi din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.
Lângă ea se afla Ana Șuiu, o altă crescătoare de oi, care vine de mai mulți ani cu miei în Piața Mare, în zilele premergătoare Paștelui.
„Ca prima zi, vânzarea a mers destul de slăbuț. Prețul e de 20 de lei la kilogram, dar ne orientăm și, pentru pensionari, mai lăsăm doi lei la kilogram”, ne-a spus femeia, încercând să-și exprime solidaritatea față de vârstnicii cu venituri mici, dar care țin totuși să aibă pe masa de Paște un miel.
Cele șapte puncte de sacrificare temporare, de unde se pot cumpăra miei
Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, ne-a spus că, în acest an, hala Pieței Mari este singura din municipiul reședință de județ care a fost autorizată pentru vânzarea de miei. Totuși, pentru cei care vor să cumpere carne de miel există mai multe opțiuni. Pe lângă carmangerii și marile magazine, există șapte persoane fizice ori societăți autorizate să facă vânzare de la „poarta fermei”, asta după ce la acestea s-au deschis puncte temporare de sacrificare ce au aviz sanitar-veterinar.
DSVSA Suceava informează că cele șapte sunt PF Elena Șuiu din Pătrăuți, PF Ioan Chihaia, din Bursuceni-Verești, PF Ana Șuiu din Lipoveni, PF Aurel Dolceanu din Burdujeni, PF Constantin Berar, din Șcheia, SC Carpatis SRL Suceava și SC Andelvero SRL Câmpulung Moldovenesc. Funcție de solicitările din următoarele zile, pe această listă ar mai putea apărea și nume noi.
Cumpărarea direct de la crescător oferă o serie de avantaje importante. Clientul își poate alege personal mielul pe care îl dorește, care este tăiat imediat, la punctul de sacrificare sanitar-veterinar, și nu în ultimul rând prin acest mod de achiziționare se poate obține un preț ceva mai bun.