În perioada Sărbătorilor de iarnă, risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză



Specialiștii epidemiologi recomandă populației să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate, informează Ministerul Sănătății, care avertizează astfel asupra riscului de îmbolnăvire cu trichineloză.
De asemenea, spune MS, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.
Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei și de rezistența organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.
Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare – prepararea termică „în sânge” – sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă; achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor; boala nu se transmite interuman.