Doctorii specialiști suceveni pleacă într-un ritm alert să profeseze în alte țări, în care munca lor este apreciată și retribuită pe măsură. În primele patru luni ale acestui an, un medic specialist ginecolog și unul specializat în chirurgia vasculară au plecat deja în Franța, iar un generalist cu competențe în asistența medicală de urgență intraspitalicească și un medic reumatolog au perfectate documentele pentru a pleca în Anglia. Alți șase doctori specialiști au părăsit Suceava anul trecut pentru alte țări din Uniunea Europeană: un dermatolog a plecat în Anglia, un oftalmolog în Franța, un psihiatru în Suedia, un ginecolog în Belgia și altul în Irlanda, iar un medic specialist în anestezie-terapie intensivă, tot în Irlanda.
Secretarul general al Colegiului Județean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, ne-a declarat, ieri, că toți sunt medici care au lucrat în spitalele sucevene și toți au vârste cuprinse între 30 și 46 de ani.
Raportul medici plecați în străinătate la medici străini veniți la Suceava este de 10 : 3
În același timp, din străinătate au venit să profeseze la Suceava trei medici. Este vorba despre trei medici din Republica Moldova, care au obținut atestat de la Ministerul Sănătății pentru a profesa în România. Din păcate, deși cei trei doctori moldoveni s-au specializat în Republica Moldova în domenii precum neurologia sau medicina internă, rezidențiatul și specializarea nu le sunt recunoscute în România și pot lucra aici doar ca medici de familie, în afara spitalelor. Sistemul medical românesc îi obligă să intre din nou în rezidențiat pentru a obține atestat de medici specialiști.
În județul Suceava profesează 945 de medici, dintre care aproximativ 400 sunt medici de familie. Potrivit doctorului Irina Badrajan, acoperirea cu medici este bună, dar ritmul în care emigrează specialiștii este unul îngrijorător nu numai pentru asociațiile profesionale din lumea medicală, ci și pentru populație.