La Biserica Nașterea Maicii Domnului din municipiul Suceava, unde – cu numai câteva zile în urmă – a poposit grupul de pelerini porniți pe urmele celor care au salvat credința și demnitatea neamului românesc vizitând închisorile și sfintele lăcașuri care le păstrează memoria, a avut loc marți, la ceas de seară, un moment comemorativ dedicat dr. Dragoș Corlățeanu, unul dintre ctitorii fondatori ai acestei biserici.
„A fost sufletul acestei sfinte biserici”
După oficierea slujbei de pomenire de pr. paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, pr. Laurențiu Milici și pr. Dumitru Airinei, a fost evocată personalitatea dr. Dragoș Corlățeanu de către prietenii și colaboratorii acestuia.
Dacă pr. paroh Viorel Ioan Vârlan (care a rânduit această pomenire pentru a marca 14 ani de la trecerea în veșnicie a „prietenului nostru drag și ctitor al acestei biserici”) a rememorat momentele în care s-a constituit Fundația „In Memoriam” și s-a pus piatra de temelie a sfântului lăcaș, subliniind faptul că dr. Dragoș Corlățeanu „a fost sufletul acestei sfinte biserici”, ceilalți vorbitori s-au referit la realizările profesionale, literare și cetățenești ale prietenului lor.
Dr. Ioan Iețcu, care a spus că „această biserică dovedește că binele poate învinge răul”, a readus în atenție greutățile cu care s-au confruntat ctitorii fondatori pentru ridicarea bisericii, dar și momentele înființării Mișcării Ecologiste din Bucovina, la care dr. Dragoș Corlățeanu a avut un rol important.
„Un entuziast, un om extrem de curat la suflet, un om care gândea în perspectivă”
Istoricul Mihai Iacobescu și-a amintit de dr. Dragoș Corlățeanu ca despre „un entuziast, un om extrem de curat la suflet, un om care gândea în perspectivă”, subliniind faptul că „ce poate fi mai frumos decât să vezi că un gând care s-a cristalizat cândva este preluat, amplificat și își găsește împlinirea cu ajutorul prietenilor”.
La rândul său, dr. Mircea Bilius, care a rememorat momentul în care l-a cunoscut pe dr. Dragoș Corlățeanu la Dispensarul veterinar Dărmănești, a apreciat „caracterul plin de demnitate și noblețe” al acestuia și a enumerat câteva din realizările sale profesionale și literare.
Profesional, așa cum a spus el, dr. Dragoș Corlățeanu „a fost un adevărat apostol al medicilor veterinari în lupta pentru autonomia profesiei”, iar pe tărâm literar s-a remarcat prin volumele „Călător prin Australia” și „Mănăstirea Humorului”, o monografie „scrisă cu cerneala profunzimii sufletului său”.
Un om deosebit, care s-a zbătut să-și împlinească proiectele, „un om ales”, pentru că, așa cum a spus pr. Laurențiu Milici, „Dumnezeu lucrează cu oamenii!”.