Aula Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava a găzduit miercuri, în ziua de prăznuire a Soborului Sf. Ioan Botezătorul, evenimentul lansării volumelor de versuri „În custodia timpului real”, de Octavian Nestor, și „Tâlcuitorul de semne”, carte semnată de poetul Ion Cozmei și de fiul acestuia, Victor Alexandru Cozmei.
Un „claustropitec”, „un poet în toată puterea cuvântului”
Dacă pentru Octavian Nestor volumul de versuri „În custodia timpului real” reprezintă, așa cum a remarcat profesorul și poetul Lucian Ioniță, „confirmarea deplină a unei voci poetice mature”, pentru Ion Cozmei „Tâlcuitorul de semne” este (așa cum spus chiar autorul cu câteva zile în urmă, la lansarea de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”) cea mai bună carte a sa.
Octavian Nestor, care „construiește fiecare poem ca un scenariu inițiatic”, invită cititorul „într-o călătorie mirifică în sufletul său”.
Coperta cărții, realizată de graficianul Mihai Pânzaru PIM, constituie „o provocare”, iar ilustrațiile de interior sunt reușite „exerciții de imaginație”.
Prezent la eveniment, Mihai Pânzaru PIM a avut o intervenție despre cum se ilustrează o carte, accentuând faptul că „graficianul nu se substituie poetului”, ci „subliniază” prin desenele sale construcția lirică a acestuia.
Definindu-se într-una din poeziile sale ca un „claustropitec”, Octavian Nestor, care a citit câteva poeme din carte, dar și câteva poezii pregătite pentru cartea care va urma, a mărturisit că „sunt mai prezent în următorul volum decât în acesta, pe care l-am isprăvit”.
Ion Cozmei, care este prefațatorul cărții„În custodia timpului real”,l-a prezentat pe Octavian Nestor ca fiind „un poet în toată puterea cuvântului”, autorul unui „volum care trebuie citit cu atenție și decodificat”.
„O conștiință gravă, adeseori tensionată”, cu o „viziune panteistă”
Cartea lui Ion Cozmei „Tâlcuitorul de semne” (ediția a II-a, revăzută și adăugită prin contribuția fiului său, Victor Alexandru Cozmei), are prefața scrisă de regretatul academician Constantin Ciopraga, iar postfața este semnată de scriitorul și criticul literar Ioan Holban.
Jurnalistul Adrian Popovici a citit în fața auditoriului prefața cărții, iar Ion Cozmei a arătat participanților la eveniment documentul olograf cu titlul „Cuvânt despre tâlcuitor”, din care reiese că „poetul deținător de chei magice” este „o conștiință gravă, adeseori tensionată”, cu o „viziune panteistă”.
Cei doi autori, care l-au avut profesor pe Constantin Ciopraga, au evocat apoi figura acestuia, amintindu-și întâmplări din anii de studenție, când s-au confruntat cu „exigența exagerată” a distinsului dascăl.
Dar, ca să închei cu un vers din poemele lui Octavian Nestor, „toate sunt vorbe până la literatură”.