Greva generală declanșată ieri în toate spitalele din țară a strâns, în holul central al Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, câteva zeci de sindicaliști, majoritatea personal TESA și salariați care au ieșit din turele de noapte ori se aflau în zile libere. Președintele filialei județene SANITAS Suceava, Romică Balan, a declarat, ieri, în conferință de presă, că legea dialogului social condiționează mișcările de protest din sistemul sanitar de asigurarea unei treimi din activitate și a urgențelor medico-chirurgicale, în caz contrar organizatorii având răspundere penală. ”Orice pacient care se prezintă la spital poate să ascundă sub o stare de sănătate aparentă o suferință care să îi pună viața în pericol. Noi vorbim despre urgență, despre sălile de nașteri, dar și pacienții care par a fi fără o suferință, pacienții cronici trebuie consultanți pentru că există riscul ca după ce pacientul părăsește cabinetul sau sala de consultații să apară o manifestare care să fie pusă în responsabilitatea noastră”, a afirmat Balan.
Practic, pe durata grevei s-a restrâns activitatea personalului TESA, în Ambulator unele consultații programate au fost decalate, iar unele intervenții chirurgicale pentru pacienții cronici au fost amânate. De exemplu, chirurgia plastică și reparatorie și-a amânat tot programul operator de ieri pentru că în această secție ”patologia nu pune în pericol vital pacientul”, a afirmat liderul SANITAS. ”În secții, pacienții internați nu au prejudicii în acordarea îngrijirilor. Primesc hrană, primesc tratament pentru că nu putem să facem o treime de tratament sau la o treime din bolnavi, se fac analizele și investigațiile pentru care unii pacienți sunt pregătiți de câteva zile și nu suportă amânare. La cabinetul de endoscopie digestivă din ambulator, unii pacienți au fost reprogramați, dar cei care nu au putut fi contactați și și-au luat tratamentul premergător colonoscopiei, în cursul zilei de azi sunt investigați”, a precizat Romică Balan.
Mulți medici au fost alături de greviști, în majoritatea spitalelor din județ
Acesta a mai spus că SANITAS a făcut toate demersurile premergătoare declanșării grevei generale și a străbătut toate etapele protestului: ”Din păcate, suntem astăzi din nou cu toții în stradă, și asta este doar consecința faptului că nu s-a găsit înțelegere și nu am avut semnale că parte dintre solicitările noastre, din revendicările Federației SANITAS, vor fi îndeplinite. Deși s-a solicitat și o întrevedere cu domnul prim-ministru Julien Dacian Cioloș, nu avem un răspuns că acesta ar avea disponibilitate pentru dialog”.
În județul Suceava, ieri toate cele opt spitale au intrat în grevă și, de asemenea, Creșa nr. 1 și Căminul de bătrâni de la Broșteni, dar acolo acțiunile au un caracter declarativ și de susținere, dat fiind specificul activității.
Managerii de spitale au fost notificați încă de vineri și s-a stabilit de comun acord ce activități se asigură și unde se poate restrânge activitatea. Potrivit lui Romică Balan, alături de personalul mediu și de îngrijire la protestul de ieri au participat și medici la Spitalul de Psihiatrie și cel Municipal din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Fălticeni. La Suceava, susținerea medicilor s-a manifestat prin aceea că au fost de acord să reprogrameze intervențiile și investigațiile pentru pacienții cronici.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a venit cu banderola de grevă pe mână pentru a da o scurtă declarație de presă: ”Conducerea spitalului a luat act de acțiunea sindicatelor. Deocamdată activitatea în spital se desfășoară conform legii. În secțiile de acuți nu sunt intervenții programate și neefectuate. Revendicările sindicatelor trebuie reglementate printr-o hotărâre de guvern sau o ordonanță de urgență și în momentul în care aceasta va apărea, conducerea spitalului îi va da curs și va plăti toate drepturile salariale, conform legii”.
Liderul de sindicat din Spitalul de Urgență, Ovidiu Tomșa, a făcut apel la pacienți, să înțeleagă mesajul celor din Federația SANITAS și a spus că aceștia nu fac decât să-și ceară drepturile. ”Dacă noi vom fi mulțumiți, și calitatea actului medical va crește și pacienții vor avea de câștigat”, a declarat el.
În UPU și Ambulator pacienții s-au prezentat în același număr ca de obicei în zilele de luni
Alături de sindicaliștii din SANITAS s-a aflat ieri și Gabriel Buliga, președinte CNSLR Frăția, confederație care susține revendicările angajaților din sistemul sanitar. El a declarat că speră într-o soluționare cât mai rapidă ”pentru că această grevă generală în spitale nu face bine nici pacienților, nici angajaților, nimănui”.
Greva din spitalele sucevene s-a desfășurat fără incidente și fără reclamații din partea pacienților sau medicilor. În UPU, la primele ore ale dimineții era același număr de pacienți ca în zilele obișnuite de luni. Șeful UPU, dr. Liviu Cîrlan, se aștepta însă la o creștere a numărului de prezentări, în condițiile în alte compartimente, mai ales în ambulatoriu, activitatea ar fi sistată sau restrânsă.
În Ambulator, situația era exact la fel, Beatrice Botnariu, de la recepție, declarându-ne că în privința numărului de pacienți nu este nici o diferență față de alte zile de luni.
Mai mulți medici care acordau ieri consultații în cabinetele de specialitate din Ambulator ne-au spus că nu își pot permite să riște să refuze un pacient la consultație, iar greva nu înseamnă decât că pe durata acesteia vor prelua și munca efectuată de obicei de asistente.
Aseară, la ora 20.30, președintele SANITAS, Romică Balan, ne-a declarat că, în urma consultării liderilor din unități, comitetul de grevă județean a decis ca astăzi protestul să se manifeste prin purtarea de banderole și reducerea activității doar în sectorul administrativ și în secțiile cu pacienți preponderent cronici, dar fără părăsirea secțiilor și fără a se organiza pichete de grevă. ”În situația în care Federația va solicita o remobilizare masivă a membrilor SANITAS, vom activa liderii de grupe și personalul aflat în turele libere, care să se alăture celor ce sunt la program, și se va reveni la blocarea parțială a activității din spitalele sucevene, în aceleași condiții de respectare a prevederilor legale de asigurare a activității minime. Hotărârea a fost unanim aprobată de liderii SANITAS suceveni, în condițiile în care se derulează negocieri cu factorii de decizie legislativă și venind în întâmpinarea nevoii populației de a accesa servicii de sănătate, scopul nostru nefiind acela de a aduce prejudicii stării de sănătate a pacienților și a populației, în general”, a precizat Balan.

