– La solicitarea spitalului, ASP a acceptat să amâne cu câteva zile punerea în aplicare a măsurii de suspendare a activității blocului alimentar
– Decizia a fost luată pentru a da timp spitalului să identifice restaurantele care s-ar putea ocupa de hrana bolnavilor
Printr-o derogare a Autorității de Sănătate Publică, în bucătăria Spitalului Județean de Urgență se mai poate găti doar până luni. Ieri, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul ASP Suceava a avizat favorabil solicitarea formulată de conducerea unității de a amâna până la începutul săptămânii viitoare punerea în aplicare a deciziei de suspendare a activității blocului alimentar. Cererea a fost acceptată pentru a da timp spitalului să ajungă la o înțelegere cu firmele de alimentație publică care ar urma să se ocupe de prepararea hranei pentru bolnavi, pe perioada renovărilor.
Doctorul Ludovic Abiței, șeful Inspecției Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, a declarat că a permis continuarea activității bucătăriei pentru a nu lăsa pacienții flămânzi, în condițiile în care conducerea spitalului nu reușise să identifice o altă locație pentru gătit.
„Au motivat că încheierea contractelor durează și ne-au cerut răgaz până luni. Este o situație delicată și nu am vrut să înrăutățim lucrurile. Vorbim de circa 1000 de porții pentru prânz și cină, care trebuie asigurate. Am luat în calcul realitatea din teren și am acordat încă un termen”, a declarat Abiței.
Și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a dat undă verde pentru funcționarea în continuare a bucătăriei de la Spitalul Județean de Urgență. Ieri, directorul acestei instituții, doctorul Petrea Dulgheru, a declarat că spitalul i-a solicitat o derogare de 10 zile pentru a-și rezolva problema preluării activității de preparare a hranei, pe care a aprobat-o.
„Le-am dat timp pentru că nu se pot lăsa atâția bolnavi fără mâncare”, a punctat Dulgheru.
– Spitalul va asigura doar micul dejun
Rămâne însă de văzut în ce măsură spitalul va profita de șansele oferite de reprezentanții autorităților sanitare locale și va pune punct tergiversărilor.
Până ieri la prânz, conducerea unității luase legătura cu mai multe restaurante din municipiul Suceava, dar nu avea nici un răspuns clar. Au fost contactate în vederea preluării activității de bucătărie restaurantele Gloria, Sagra, Conacul Domnesc, Brădet și firma de catering Vama Veche, dar nu se ajunsese la nici o înțelegere vizavi de preț și condițiile de lucru, respectiv dacă mâncarea se va găti cu alimentele proprii sau cu cele aflate pe stocurile spitalului. De asemenea, nu se discutase nici în ce măsură pot fi respectate meniurile speciale impuse anumitor categorii de bolnavi, precum cei de la diabet.
Conducerea spitalului a declarat că are nevoie să asigure prin firmele de alimentație publică numai prânzul și cina, micul dejun urmând a fi distribuit dintr-o încăpere proprie, care nu se află în zona în care se fac lucrări.
„Se poate împărți în condiții de igienă un plic de ceai și o cutie de iaurt”, apreciază reprezentanții Spitalului Județean de Urgență.





