Demersuri

În acest an va începe realizarea unui nou PUG al municipiului Fălticeni



Primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman
Primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman

La sfârșitul lunii august, Consiliul Local al municipiului Fălticeni a aprobat inițierea demersurilor pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Fălticeni și a Regulamentului local de urbanism aferent. Primarul Cătălin Coman a făcut cunoscut că deja specialiștii Primăriei au început lucrul pentru etapele pregătitoare privind începerea lucrărilor de actualizare a PUG-ului, că urmează multe dezbateri publice în care va fi luată în discuție introducerea de noi terenuri în intravilanul municipiului pe care se dorește construcția de locuințe sau vor avea destinație industrială. Va fi o lucrare amplă, care va oferi șanse reale ca urbea de pe Șomuz să se dezvolte urbanistic, cu drumuri normale, spații verzi și construcții care se vor încadra în arhitectura zonei.
„Avem un Plan Urbanistic General al orașului foarte vechi, din anul 2000, care a fost prelungit de Consiliul Local în anul 2010. De trei ani de zile avem corespondență cu Ministerul Dezvoltării pentru a obține finanțare guvernamentală sau europeană pentru un nou PUG, valoarea cu tot cu avize depășind 2 milioane de lei, o sumă consistentă pe care greu reușim să o găsim în bugetul local. S-a mai încercat realizarea unui PUG în anul 2009, firma contractată și-a respectat doar pe jumătate obligațiile, în sensul că a realizat Planul Urbanistic General, dar nu a reușit să obțină toate avizele. Prin urmare finalitatea a fost zero. Noi tot am sperat că vom primi bani pentru realizarea PUG-ului, nu s-a întâmplat acest lucru și am luat decizia, pentru că situația juridică ne presează și suntem un municipiu în plină dezvoltare, să avem un PUG conform realității din teren finanțat din bugetul local. Am eșalonat realizarea PUG-ului pe trei ani, 2022, 2023 și 2024, un termen care pare lung, dar este realist”, ne-a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Aprobarea de către Consiliul Local a inițierii demersurilor pentru realizarea PUG -ului și a Regulamentului local de urbanism aferent permite demararea licitației, suma alocată pentru anul acesta fiind de 140.000 de lei.
Realizarea PUG-ului se face cu consultarea cetățenilor municipiului
La întocmirea noului Plan Urbanistic General se vor analiza toate solicitările de introducere în intravilan a unor terenuri din extravilan, se vor delimita zonele în care se întind așezările umane, astfel încât infrastructura să fie folosită eficient și să asigure un minim grad de calitate a vieții, se vor verifica solicitările de schimbare a încadrării funcționale pentru unele terenuri și alte sugestii și propuneri ale cetățenilor.
„Realizarea acestui PUG va trebui să treacă prin foarte multe etape, o parte din ele presupun consultarea publicului, va trebui să luăm decizii, unele dintre ele supărătoare, pentru că vor fi zone unde vom interzice construcția anumitor imobile cu un regim de înălțime mare, vom impune anumite norme de urbanism. Dacă cineva va dori să construiască un bloc vom impune prin PUG minim 2 locuri de parcare pentru fiecare apartament. Acest PUG va fi realizat de o firmă de specialitate care ne va întreba, ne va consulta, va veni cu anumite propuneri pe care le vom discuta, vom avea și noi propuneri. La realizarea PUG-ului trebuie să gândim pentru viitor, pentru că va fi un instrument de lucru al Direcției de Urbanism pentru mulți ani”, a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Urbanism, rețele și avize
Documentația care trebuie realizată în cadrul PUG-ului este foarte laborioasă și obținerea avizelor este foarte grea. Conform primarului Cătălin Coman, trebuie obținute avize de la toate instituțiile statului care au competențe în amenajarea teritoriului și cele care asigură utilități, Transgaz, Del Gaz, Transelectrica pentru magistralele de gaze și electricitate, de la operatorii de telefonie, de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Drumuri Județene, Ministerul Mediului, Direcția de Cultură, Inspectoratul de Poliție pentru partea de trafic etc.
”Multe localități nu au PUG-uri din două motive: lipsa specialiștilor care să le realizeze și lipsa disponibilităților financiare. Și pentru noi este greu să găsim 20 de miliarde de lei, plus ce presupune cheltuieli colaterale, pentru că documentația aceasta va trebui susținută la diferite instituții ale statului, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la companiile care dețin conductele mari de gaze naturale, cele care dețin rețelele de înaltă și medie tensiune etc.. Avizele pot fi condiționate de efectuarea anumitor lucrări de mutare a unor rețele, a unor stâlpi, operațiuni foarte costisitoare, fiind vorba de magistrale și pe care le facem pe banii noștri. PUG-ul din anul 2009 tot la aceste aspecte s-a împotmolit. Firma a muncit, jumătate din bani i-a meritat, dar nu a obținut avizele și nu a găsit soluții la problemele de mediu cu iazurile care sunt SIT Natura 2000, fiind zone protejate. Eu sper din tot sufletul că se va termina totul în 2024, sunt optimist”, a menționat primarul Cătălin Coman.
Costică Arteni, cartierul în care locatarii au devenit proprietari pe stradă
Conform primarului Cătălin Coman, sunt foarte multe probleme cadastrale care trebuie rezolvate în perioada următoare. În urma procesului de inventariere gratuită a terenurilor la nivelul municipiului Fălticeni au ieșit 64 de hectare plus, în condițiile în care „avem peste 60 de hectare în minus după tot felul de hotărâri judecătorești” după cum a spus Cătălin Coman.
„Sunt multe litigii care nu știu când și cum se vor rezolva. Față de PUG-ul din 2000, toate PUZ-urile care au fost aprobate de Consiliul Local, cel puțin 50, vor trebuie preluate în PUG-ul nou. În cartierul Costică Arteni avem cele mai mari probleme. A fost aprobat un PUZ cu străzi transversale, intersectate la 90 de grade. Între timp unii proprietari, din neglijența notarului sau din alte motive, și-au vândut terenurile cu câte o bucată de drum pe care o aveau în cotă indiviză. După ce a devenit proprietar, omul a pus gardul pe mijlocul drumului, pe limita de proprietate. Teoretic figurează drum, practic avem o potecă. Va trebui să reglementam, vor fi supărări, drumul figurează doar pe hârtie, în realitate acolo este un foișor, o grădină de zarzavat, un garaj, e ograda omului. Când o să îi spui că pe acolo trebuie să treacă drumul, nu o să fie bucuros. Drumurile din acest cartier erau de 7 metri, acum nu mai au nici 3. Era un drum transversal care nici nu mai există. Unii au înțeles, alții nu înțeleg că nu pot fi proprietari pe un drum. Toți erau proprietari în cotă indiviză, nu aveau voie să îngrădească drumurile. Greșeala a fost că primii proprietari ai terenurilor nu au donat suprafețele de teren amenajate ca drumuri și căi de acces la Primărie pentru a fi introduse în domeniul public. Au fost vândute bucăți de terenuri cu tot cu drum, oamenii s-au văzut proprietari și acum spun că e al lor. Vor trebui să cedeze terenul pentru a amenaja drumul, dacă nu se va ajunge la judecată și asta înseamnă timp, înseamnă întârzieri”, consideră primarul Cătălin Coman.
Terenul pe care se află căile de acces va fi la primărie
Autoritățile locale din urbea de pe Șomuz consideră că noul PUG este o strategie spațială de dezvoltare a orașului, corelată cu strategia de dezvoltare economică, reglementând spațiul urban și ușurând mult activitatea de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construcție și dezvoltarea infrastructurii urbane.
Conform viitorului Regulament de urbanism, un dezvoltator imobiliar va avea obligația să facă drumul și să trasează rețelele de utilități, să intabuleze terenul pe care se află acestea și să îl predea la primărie și abia după aceea va putea parcela, vinde sau construi.
„Prin regulamentul de urbanism vom impune celor care vor să facă PUZ să doneze suprafața de teren pe care vor fi căile de acces și utilitățile Primăriei. Deocamdată Regulamentul de urbanism, realizat la nivelul anului 2000, nu prevedea așa ceva.
Sunt foarte multe insule de teren în extravilan pe care sunt construcții. Cu noul PUG vom modifica și limita intravilanului în zonele periferice. Nu vom schimba destinația, va fi în continuare teren agricol, dar în intravilan și dacă proprietarul va dori să ridice o construcție nu va mai fi nevoit să facă PUZ și restul documentelor necesare”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.



Recomandări

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Fălticeniul investește peste 11 milioane de lei în transformarea Cinematografului „Doina” într-un Centru Cultural Multifuncțional

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL
Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat de către primarul Gheorghe Cătălin Coman și reprezentantul firmei SYM RSC SRL

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională