Câini fără stăpân, dar și cu stăpân, însă lăsați nesupravegheați, au atacat în ultimele zile mai multe persoane. Conform evidențelor de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, numai în aceste prime 10 zile din luna iunie au ajuns la spital din cauza mușcăturilor de câine nu mai puțin de 16 persoane, care au avut nevoie de îngrijiri medicale.
De asemenea, în aceeași perioadă, 113 pacienți s-au prezentat la UPU cu înțepături de căpușe. Printre aceștia se află și 34 de copii, cei mai mulți cu vârste între 3 și 6 ani, dar și trei copii de 1 an și o fetiță de numai câteva luni, din Siminicea, înțepată la gambă. La copii, înțepăturile de căpușe au fost constatate, în cele mai multe cazuri, în zona capului, gâtului și picioarelor. Un băiețel în vârstă de un an a fost înțepat în pleoapă, iar o fetiță de 2 ani a fost înțepată în spatele urechii.
La adulți, medicii au descoperit înțepături de căpușe în toate zonele corpului.
De la începutul anului, la Spitalul de Urgență Suceava au ajuns nu mai puțin de 340 de oameni din cauza căpușelor.
Numărul mare de pacienți, îndeosebi copii, care s-au adresat medicilor în urma înțepăturilor de căpușe au determinat Ministerul Sănătății să distribuie spitalelor, săptămâna trecută, un protocol elaborat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” pentru profilaxia mușcăturii de căpușă.
Protocolul explică modalitatea de îndepărtare/extragere completă a căpușei, la nevoie, chirurgical, de curățare a zonei, dar și profilaxia cu antibiotic.
Pacienților li se toaletează plaga înțepată și li se administrează vaccin antitetanos, apoi sunt îndrumați către ambulatoriul de Boli Infecțioase pentru a fi luați în evidență, pentru continuarea investigațiilor medicale și tratament de specialitate.
Pentru evitarea înțepăturilor de căpușe, specialiștii recomandă adoptarea unor măsuri de protecție individuală la petrecerea timpului în aer liber, precum purtarea unor haine în culori deschise și cu textură mai deasă pentru a putea fi observate mai ușor insectele parazite, purtarea de încălțăminte închisă, acoperirea capului cu șepci sau pălării, inspectarea corpului cu atenție, întrucât căpușele se pot fixa în orice zonă a corpului fără a provoca disconfort, iar în cazul în care o persoană a fost mușcată de căpușă se recomandă prezentarea la medicul de familie sau la camera de gardă.
Sănătate
În 10 zile, 16 suceveni au ajuns la spital mușcați de câini și 113 înțepați de căpușe
