Proiect

„Împreună susținem promovarea – Fălticeni, Mon Amour”, ediția a II-a



Cătălin Coman și președintele Rotary Geneva
Cătălin Coman și președintele Rotary Geneva

Asociația Rotary Club Fălticeni, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al municipiului Fălticeni, a organizat în perioada 16-18 septembrie 2022 a doua ediție a proiectului de promovare a municipiului Fălticeni „Împreună susținem promovarea – Fălticeni, Mon Amour”.
Ideea evenimentului a izvorât din dragoste pentru acest oraș și din dorința de a împărtăși și a face cât mai cunoscute frumusețile lui culturale, Fălticeniul fiind numit de George Călinescu „Florența României”.
Constantin Zaharia, președintele Rotary Club Fălticeni, ne-a spus: „Fălticeni, Mon Amour este titlul sub care rotarienii fălticeneni își propun să vă aducă împreună în fiecare an și să vă arate crâmpeie diferite din orașul care a dat naștere sau a găzduit numeroase personalități. Ne propunem să arătăm tuturor cea mai mare colecție personală de artă din România și care este găzduită de Muzeul de Artă «Ion Irimescu», să facem cunoscut Muzeul Apelor, singurul muzeu din România având ca tematică viața din apele terestre, mări și oceane, să arătăm casele care au găzduit personalități și care ne fac mândri că suntem români”.
Dragoș Dulgheriu, purtătorul de cuvânt al Rotary Fălticeni, a precizat: „Clubul nostru este relativ tânăr, luând naștere pe 22 februarie 2020, sprijinit fiind de nași, Clubul Rotary Botoșani. Deși avem o experiență de doar 2 ani, am manifestat o puternică prezență în viața spirituală și culturală a orașului nostru și ne dorim să facem numele Fălticeni și mai cunoscut.
Au trecut doi ani în care am avut numeroase proiecte și ne-am făcut foarte mulți prieteni. Fie că am sprijinit micii sportivi locali cu rezultate excepționale, fie că am recompensat elevii merituoși oferindu-le tabere de recreere, fie că am fost alături de elevii din Clubul Copiilor Fălticeni, gândul nostru a fost acela de a sprijini performanța și a recompensa munca celor care își doresc zilnic să se autodepășească”.
„Doar relațiile frățești încurajează ziua de mâine”
Activitățile au început vineri, 16 septembrie, la ceasul din Piața „Nada Florilor”, „în cel mai emblematic punct de întâlnire al târgului” și unul dintre simbolurile reprezentative ale municipiului, cu turul cultural al Fălticeniului. Invitați din toată țara, o parte dintre ei foști locuitorii ai urbei de pe Șomuz în anii copilăriei, dar și prieteni din Geneva – Elveția, Soroca – Republica Moldova și Cernăuți – Ucraina, au parcurs la pas o parte din oraș împreună cu ghidul local, profesorul Codrin Bența. Au fost prezentate informații despre străzile cu nume de oameni din Fălticeni sau locuri în care s-au născut, au copilărit, au învățat, au creat, și-au petrecut tinerețea sau bătrânețea personalități marcante din diverse categorii socio-culturale și profesionale: scriitori, artiști plastici, ingineri, cercetători, academicieni, aviatori, militari, medici, personalități ale bisericii, arhitecți, actori etc.
Invitații au poposit și la sediului primăriei, Colegiul Național „Nicu Gane”, Galeria Oamenilor de Seamă și Muzeul de Artă „Ion Irimescu”.
Lilia Pilipețchi, primarul municipiului Soroca, a spus: „Sunt uimită de tot ce văd astăzi aici și sunt ferm convinsă că locuitorii municipiului Soroca din Republica Moldova și toate persoanele care reprezintă astăzi Soroca la Fălticeni sunt marii norocoși să cunoască așa oameni frumoși, care își trăiesc viața cu tradiții, cu cultură și spiritualitate. Sunteți extraordinari și sunteți oameni exemplu. Astăzi am învățat lecția că dacă trăiești viața și prezentul așa cum trebuie atunci pacea te caracterizează. Și am mai învățat lecția că doar relațiile frățești încurajează ziua de mâine.
Cu permisiunea dumneavoastră, vă mulțumesc cu toată ființa pentru acceptarea acordului de înfrățire, Municipiul Soroca – Municipiu Fălticeni (acord aprobat în luna august de Consiliul Local al Municipiului Fălticeni) și primiți convingerile noastre că și la Soroca avem oameni de calitate cum sunt la Fălticeni și suntem și noi de încredere. Într-o zi și o noapte de când sunt aici am reușit să vă îndrăgesc și să vă zic că sorocenii deja vă iubesc. Vă mulțumim pentru căldură și pentru ospitalitate”.
Cea mai mare realizare este implicarea în viața copiilor din comunitate
În Salonul de festivități al Pensiunii Iristar a avut loc prezentarea proiectului de promovare a municipiului Fălticeni „Împreună susținem promovarea – Fălticeni Mon Amour” și o prezentare a eforturilor umanitare pentru a ajuta greu încercatul popor ucrainean.
Alături de gazde, Rotary Fălticeni și membrii acestui club, au fost delegații ale cluburilor Rotary din alte localități, personalități ale științei, culturii și medicinei din diferite centre universitare din țară, membrii Rotary Club Cernățui, Rotary Geneve Internațional și Rotary Soroca.
Prezent la eveniment, primarul Cătălin Coman a salutat invitații din Republica Moldova și Elveția, iar pentru invitații din Ucraina a avut „un cuvânt de liniște sufletească și de căldură” având în vedere momentele extrem de dificile prin care trec.
„Acest eveniment s-a dezvoltat foarte mult comparativ cu anul trecut, când eram mult mai puțini, și asta înseamnă că suntem mult mai puternici și mai implicați. Vreau să vă felicit în cel mai sincer mod pentru tot ceea ce înseamnă Rotary Fălticeni, pentru activitatea extrem de densă și eficientă. Orice activitate are parte la început de mult entuziasm, apoi încet, încet, se pierde. Din fericire nu este cazul și aici, pentru că tot ceea ce înseamnă activitățile și acțiunile Rotary Fălticeni sunt pe un trend ascendent, acesta fiind doar unul din proiectele de suflet ale Primăriei Fălticeni realizat împreună cu Rotary”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Prof. univ. dr. general Marius Crăciun, cel care a condus timp de opt ani Forțele pentru Operațiuni Speciale din Armata Românei și primul ofițer de stat major care s-a specializat într-un centru de studii militare din Statele Unite, a apreciat munca depusă de rotarienii fălticeneni peste hotare. „Impactul muncii pe care o faceți este extraordinar și vedem ce ați făcut la Soroca, la Cernăuți și vedem și implicarea colegilor din Elveția. Toate acestea sunt extrem de lăudabile și foarte puțin cunoscute. Pentru viitor trebuie să faceți mai mult să vă cunoască lumea și să vă cunoască munca.
Cea mai mare realizare este implicarea în viața copiilor din comunitate. În ziua de astăzi, peste tot în lume și cu siguranță și în Fălticeni, avem o criză cu copiii noștri din cauze obiective și subiective. Copii noștri, vorbesc ca bunic cu doi nepoți, petrec foarte mult timp în fața calculatorului sau a telefonului, au o problemă de socializare și probleme de existență și reziliență. Așa că vă recomand, ca un om care a trecut prin experiențe mai dure prin viață, să organizați activități pentru copii, scoateți-i în tabere, organizați-le concursuri de orientare, luați-le telefoanele și puneți-i să vorbească între ei. Copiii noștri sunt șansa acestei țări”, a fost recomandarea generalului Marius Crăciun.
Moment de reculegere în memoria ucrainenilor morți și îngropați în gropile comune
Întâlnirea de la Fălticeni a avut și o componentă dedicată colaborării pentru a ajuta Ucraina, care a început cu un moment de reculegere pentru soldații morți pe front și pentru ucrainenii îngropați în gropile comune de la Izium, Mariupol și Bucea.
De la începerea războiului din Ucraina, Clubul Rotary Fălticeni s-a implicat atât local, prin asigurarea cazării și a alimentelor necesare persoanelor refugiate, prin organizarea de activități pentru copii, strângerea de donații, cât și prin colaborări internaționale, numeroase ajutoare ajungând peste granițe pentru ucrainenii aflați în suferință.
„La Clubul Rotary Geneva Internațional din Elveția am găsit colegi cu un suflet imens, care au dorit să își arate sprijinul pentru nevoile pricinuite de războiul care se desfășoară la granița cu România. În urma unui simplu e-mail s-a creat o prietenie adevărată și împreună am putut oferi colegilor din Clubul Rotary Cernăuți ajutorul de care aveau nevoie”, a precizat Dragoș Dulgheriu, purtătorul de cuvânt al Rotary Fălticeni.
Împreună cu Thomas, reprezentantul clubului elvețian, Bogdan Irimia a amintit de prima întâlnire cu elvețienii, când au venit inclusiv cu motorină pentru că nu știau dacă în urbea de pe Șomuz vor găsi combustibil pentru mașină și bancomate. După această întâlnire lucrurile s-au schimbat, colaborarea cu rotarienii elvețieni fiind foarte bună în ajutorarea ucrainenilor.
„Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie, iar pe 5 martie am trimis deja primul nostru convoi cu ajutoare spre Cernăuți. Acest lucru a fost posibil doar pentru că am găsit cel mai grozav club Rotary, cel din Fălticeni, și am găsit oamenii de care aveam nevoie să distribuie ajutoarele în zonele de conflict la Clubul Rotary din Cernăuți.
Fără Bogdan și președinta clubului nostru nu s-ar fi întâmplat nimic pentru că am scris e-mailuri către mai multe cluburi și singurul care a răspuns a fost cel din Fălticeni”, a precizat Thomas, reprezentantul clubului elvețian.
Ajutoarele trimise în Ucraina au ajuns în zonele de conflict militar
Cei doi reprezentanți ai Clubului Rotary din Cernăuți și-au exprimat bucuria de a fi prezenți la Fălticeni și pentru posibilitatea de a mulțumi pentru tot ceea ce au făcut prietenii din Elveția și România pentru poporul ucrainean.
„Thomas a menționat de primul tir care a ajuns pe 5 martie la noi în Cernăuți, trimis de Rotary Club Geneva și Fălticeni. Începuse războiul, eram cu toții panicați, aveam frică, nu știam ce să facem, cum să reacționăm, unde să mergem. Știam că suntem beneficiarii acelor ajutoare și că trebuie să ajutăm lumea, dar când am văzut primul tir nu știam cum îl vom trimite la Kiev, la Nikolaev sau la Harkov și unde mai era nevoie. Dacă a reușit Geneva să strângă bani, a reușit Fălticeniul să cumpere toate produsele de care aveam nevoie, să facă paleții, să-i încarce în tir, să meargă la vamă și să ajungă la noi, un efort imens, atunci trebuie să reușim și noi. Am umblat pe fiecare străduță din Cernăuți să căutăm voluntari care să meargă în părțile grav afectate de război, pentru că am dorit ca ajutorul trimis să ajungă la persoanele care au nevoie, care poate nu aveau o sticluță de apă sau o pungă de mălai. Vă mulțumim, nu avem cuvinte și nu cred că există expresii cu care să ne exprimăm mulțumirile noastre. Cu sprijinul primit din Elveția, din România și din multe alte țări am ajutat sute de mii de oameni și datorită susținerii dumneavoastră suntem siguri că vom ajuta cel puțin încă pe atât. Vă muțumim pentru susținere”, a fost mesajul Clubului Rotary din Cernăuți. Pe lângă schimbul de fanioane, cei doi cernăuțeni au oferit delegației din Elveția și fălticenenilor o hartă a Ucrainei și un album cu Universitatea din Cernăuți.
O comunitate care se opune barbariei războiului
Prof. univ. Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a fost profund impresionat de povestea pe care a auzit-o în seara zilei de vineri. „Apropierea și crearea unei comunități realizate prin parteneriatul dintre Clubul Rotary Internațional din Geneva și Clubul Rotary din Fălticeni este povestea unei comunități care într-un timp foarte scurt de la începerea unui război nejustificat a reușit să se opună barbariei. Ceea ce se întâmplă în contextul războiului este total nejustificat, o agresiune nepermisă. Nu este decât o urmă a răului totalitar al secolului XX, rămasă restantă în secolul XXI și căreia trebuie să ne opunem. M-am întrebat adeseori cum anume metastazează răul politic. Și cred că sunt câteva etape. În primul rând e vorba de cuvinte, cuvintele intelectualilor din păcate, cuvinte care pot deveni gloanțe în momentul în care discursul public este impregnat de ură”, consideră prof. univ. dr. Daniel Șandru.
Manifestările de vineri s-au încheiat cu un concert Alexandru Andrieș.


Constantin Zaharia, președintele Rotary Fălticeni
Constantin Zaharia, președintele Rotary Fălticeni
Delegații din Elveția și Ucraina
Delegații din Elveția și Ucraina
Cătălin Coman și președintele Rotary Geneva
Cătălin Coman și președintele Rotary Geneva


Recomandări

Spectacol sportiv de nivel național la Fălticeni: Turneul de tenis de masă AMATUR A+ a deschis Zilele Municipiului

Spectacol sportiv de nivel național la Fălticeni: Turneul de tenis de masă AMATUR A+ a deschis Zilele Municipiului
Spectacol sportiv de nivel național la Fălticeni: Turneul de tenis de masă AMATUR A+ a deschis Zilele Municipiului