Dacă până la 30 de ani și puțin după împlinirea lor nu prea avem grijă de sănătatea noastră, în jurul vârstei de 36 de ani lucrurile se schimbă pentru mulți oameni, arată un studiu recent: la această vârstă, ei încep să conștientizeze faptul că sunt muritori și să adopte un stil de viață mai sănătos.
Studiul pe 2000 de persoane, realizat de Spire Bristol Hospital din Marea Britanie, arată că 36 de ani, în medie, era vârsta la care mulți oameni se trezeau la realitate și deveneau mai conștienți de implicațiile stilului de viață asupra sănătății. Peste o treime dintre participanți afirmau că au trăit un moment de „șoc” care le-a schimbat modul de a gândi, șocul fiind declanșat de evenimente precum îmbolnăvirea gravă sau decesul unui membru al familiei, un avertisment din partea medicilor, comentarii negative din partea prietenilor sau vederea unei fotografii a propriei persoane, ce înfățișa o imagine deloc atrăgătoare.
Odată ce încep să conștientizeze problemele legate de sănătate, mulți oameni iau măsuri pozitive, precum îmbunătățirea alimentației, reducerea consumului de alcool, adoptarea unui program de exerciții fizice, supravegherea stării de sănătate.
Totuși, studiul a mai arătat că, dintre britanici, o proporție îngrijorător de mare – 60% – adoptă o filosofie de genul „viața e prea scurtă” pentru a-și justifica stilul de viață din prezent, fără a ține seama de consecințele pe termen lung ale unor obiceiuri precum abuzul de alcool sau alimentația bogată în grăsimi.
O persoană din opt se bazează pe sistemul sanitar pentru a-i rezolva problemele de sănătate, în loc de a lua personal măsuri în acest sens, iar una din șapte ignoră în mod voit avertismentele în privința sănătății și se complace într-un stil de viață nesănătos.
Sursa: Mail Online