În perioada 13-18 martie 2017, profesorii Horațiu Neacșu, Lucian Arhire, Adrian Atudorei și Bogdan Nistor, de la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, au participat la un curs de formare în Sevilia, Spania. Cursul intitulat „Moodle 3.1 – introducere pentru profesori” (Moodle 3.1 – An introduction for teachers) este un curs derulat prin Programul Erasmus+, finanțat de Comisia Europeană și este parte a proiectului „Implementarea platformelor e-learning. Un instrument modern în pregătirea adulților pentru inserția pe piața muncii”, ce se derulează în școală în perioada iunie 2016 – iunie 2018.
Cursul a fost organizat de IDevelop – Teacher Training, Spania, și a reunit treisprezece profesori din Italia, Grecia și România.
Acest curs ne-a ghidat prin pașii de bază pentru utilizarea Moodle ca un profesor, crearea de cursuri intuitive și integrarea tuturor tipurilor de activități, conținut educațional și resurse multimedia. Moodle poate fi folosit pentru cursuri online, dar este, de asemenea, utilizat în situații de învățare mixtă, în care activitatea față în față la școală este completată cu o largă varietate de materiale digitale. În Moodle putem crea forumuri, sondaje, lecții, cărți digitale, teme, glosare, chestionare auto-corectare, wiki-urile, workshopuri și multe alte tipuri de activități. Putem găsi, de asemenea, alte resurse disponibile gratuit pe internet (video, texte, imagini, articole blog etc.) și să le integrăm în cursurile Moodle. Această varietate de resurse va oferi un impuls de motivație suplimentară pentru elevii noștri.
În cadrul orelor de curs, dar și în afara lor au existat contexte pentru a interacționa cu ceilalți membri ai grupului, realizând schimburi de experiență în domeniul activităților educaționale bazate pe utilizarea instrumentelor e-learning sau al tehnologiilor Web 2.0. Nu în cele din urmă am avut discuții legate de experiențele reciproce privind implicarea în proiecte de tipul Erasmus+ și pentru stabilirea de parteneriate.
Rezultatele așteptate și impactul participării noastre la acest proiect sunt: dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice, creșterea promovabilității pentru elevii ce urmează cursuri cu frecvență redusă, distribuirea sarcinilor de învățare pe tot parcursul anului școlar, măsurarea cunoștințelor asimilate prin accesarea periodică a resurselor de (auto)evaluare de pe platformă și crearea unui mediu atractiv, modern pentru procesul instructiv-educativ.
Pe parcursul proiectului am acumulat informații pentru organizarea de ore mai atractive și interesante, conținutul învățat să fie mai aproape de nevoile de învățare ale elevilor, exemplele și sarcinile de învățare să fie mai relevante și să implice mai mult munca în echipă.
Profesorii Horațiu Neacșu, Lucian Arhire, Adrian Atudorei și Bogdan Nistor,
Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava


