Nu mai puțin de 15 persoane au ajuns luna trecută la spital din cauza unor intoxicații alimentare cu Salmonella, cifra fiind îngrijorătoare, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dacă avem în vedere că anul trecut, în aceeași perioadă, s-au consemnat doar două cazuri. Medicii apreciază că numărul îmbolnăvirilor va crește și mai mult în perioada următoare, când sunt așteptate temperaturi mai ridicate.
În acest an, în județ s-au mai înregistrat șase îmbolnăviri, patru în luna mai (la o fetiță de 1 an și un bărbat de 33 de ani din zona Suceava, și la o femeie de 69 de ani și o adolescentă de 11 ani din zona Câmpulung Moldovenesc), iar două în aprilie (la o femeie de 45 de ani și un bărbat de 75 de ani din zona Rădăuți), precizează specialiștii DSP.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate”
În toate cele 21 de cazuri din 2013 a fost vorba de forme ușoare de boală, însă ancheta epidemiologică declanșată de DSP nu a putut stabili sursa îmbolnăvirilor.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate. Surprinzător este faptul că din cele 15 persoane diagnosticate cu salmoneloză în luna iunie patru au fost copii sub vârsta de 2 ani. Acest lucru denotă deficiențe de igienă, iar vina este clar a părinților. Fie le-au dat alimente nesigure, cum ar fi fructe și legume nespălate, fie nu i-au spălat cum trebuie pe mâini sau nu au respectat alte reguli de igienă”, au precizat responsabilii instituției, care atrag atenția că infecțiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
33 de îmbolnăviri cu Salmonella, în 2012
Toxiinfecția alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, grețuri, vărsături, diaree, dureri musculare și în epigastru, frisoane. Perioada de incubație variază între șase ore și două zile, în funcție de rezistența organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii și vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există și cazuri în care pot apărea complicații. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicațiile infecției cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce în timp la apariția artritei cronice.
Infecția cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe și legume nespălate, alimente și apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată și miros normal.
În 2012, în județ s-au înregistrat 33 de cazuri de salmoneloză, față de 25 în 2011.