Idei pentru meniuri de vară



Vara nu aduce numai o căldură înnebunitoare, ci și o oarecare reticență de a găti și mânca preparate grele și calde. Tocmai de aceea vă propunem câteva rețete ușoare și răcoroase, ideale pentru meniul unei zile toride.
În timpul zilelor călduroase de vară, conceperea unui meniu poate fi o adevărată provocare pentru orice gospodină, pentru că multor persoane nu le face plăcere să prepare sau să consume mâncăruri fierbinți, complicate și grele. Supele, tocanele sau plăcintele sunt departe de gândurile oricărei gospodine, mai ales pentru că, în sezonul cald, pofta de astfel de mâncăruri scade, lăsând loc preferinței pentru salate, fructe și legume proaspete. Prepararea unor mâncăruri ușoare, reci și răcoritoare reprezintă cea mai bună idee pentru a vă asigura că familia dumneavoastră este mulțumită din punct de vedere culinar chiar și în zilele cele mai calde.
Salate de crudități
Salatele răcoroase de vară sunt una dintre cele mai ușoare și eficace soluții. Salatele oferă o varietate de texturi și arome pentru o experiență gustativă interesantă și, în plus, prezintă avantajul de a putea fi „personalizate” în funcție de preferințele culinare ale tuturor membrilor familiei. În plus, atunci când în componența lor intră ingrediente precum carne slabă, brânzeturi și sosuri (sau dressinguri, cum se numesc mai nou), salatele sunt preparate extrem de sănătoase. Ideile pentru prepararea unor salate de vară care pot constitui chiar feluri principale ale unei mese copioase sunt numeroase și fiecare gospodină poate adapta rețetele în funcție de preferințele celor care le consumă.
Salata bucătarului este un preparat ușor de realizat, care include câteva ingrediente preferate de oricine. Nu aveți altceva de făcut decât să tăiați julien legume proaspete pe placul membrilor familiei. Așezați într-un bol o frunză sau două de salată verde, pe care să puneți toate ingredientele pregătite în prealabil. Adăugați rondele de castraveți, un ou fiert tare, felii de tomate și un sos răcoritor, și felul principal de mâncare este gata.
Pansanella este o salată de vară delicioasă și sățioasă. Rețetele pentru acest preparat pot varia, însă una foarte des folosită este aceea ale cărei ingrediente sunt crutoane, roșii proaspete și foarte coapte, oțet balsamic, busuioc, cimbru, parmezan, ulei de măsline. Toate ingredientele se taie felii de dimensiuni potrivite și se amestecă bine, pentru ca mirodeniile să își lase aroma, apoi salata se asezonează cu sare și piper după gust.
Salata Taco este o idee foarte bună pentru a-i „păcăli” pe copiii care nu sunt foarte receptivi la ideea de a mânca legume proaspete. Ingredientele folosite pentru această salată sunt frunze de salată verde, brânză sau cașcaval ras, roșii, măsline, smântână și celebrul sos guacamole. Acesta este un sos care se prepară prin pasarea fructelor de avocado, care este apoi asezonat cu zeamă de lămâie și sare și uneori cu roșii, coriandru, usturoi și mirodenii. Salata Taco mai include și chipsuri tortilla (chipsuri făcute din porumb, nu din cartofi), iar dacă doriți ca preparatul să conțină și carne, puteți folosi bucățele de carne de curcan sau pui prăjite.
Roșiile umplute cu ton sunt preparate foarte simplu de realizat, care au un impact vizual deosebit. Pregătiți o salată de ton (cu pește din conservă) după propria rețetă. Tăiați partea de sus a roșiilor și scobiți-le, scoțând miezul legumelor, apoi umpleți roșiile cu salata de ton și serviți preparatul pe un platou, eventual ornat cu frunze de salată verde.
Alte idei pentru o masă de vară
Pentru a varia meniul și pentru a vă asigura că familia dumneavoastră nu se va sătura de „eternele” salate de crudități pe care le serviți, aveți și alternative, potrivite pentru mai multe situații. Puteți pregăti un platou rece cu bunătăți pe gustul celor dragi. Preparați minirulouri din diferite ingrediente și tăiați mai multe feluri de mezeluri și brânzeturi, din care fiecare își poate prepara sandvișuri după gust. Lângă acest platou puneți și o farfurie cu legume – roșii, castraveți, ardei, măsline -, dar și boluri cu salate ușor de preparat (salată orientală sau salată cu paste).
Grătarul este o tradiție care este urmată aproape cu sfințenie în orice colț al lumii. Pentru că grătarul nu trebuie preparat doar cu o ocazie specială, acesta reprezintă o idee excelentă pentru a savura o masă în aer liber, dar și pentru a scăpa de căldura care se acumulează în bucătărie atunci când gătiți. Foarte multe tipuri de carne se pretează la a fi preparate pe grătar – de la pui și până la pește. Prin urmare, dacă v-ați săturat de același gust al preparatelor din carne, alegeți să le pregătiți pe grătar: acestea au o savoare și un gust deosebite.
Chiar dacă nu aveți posibilitatea de a ieși la iarbă verde împreună cu familia, nu vă împiedică nimic să faceți un picnic chiar la dumneavoastră acasă. Renunțați pentru o după-amiază să serviți masa în bucătărie și întindeți o pătură chiar în mijlocul sufrageriei. Pregătiți mâncăruri „tradiționale” pentru un picnic, serviți friptură de pui rece și alte preparate specifice, precum diverse salate și legume proaspete, apoi încheiați prânzul cu un desert din fructe răcoritoare.