Ibuprofenul are efecte negative mai puțin cunoscute



Ibuprofenul, un analgezic deseori recomandat frecvent pentru diferite tipuri de durere, este un puternic iritant gastric, putând provoca ulcer. Recent, cercetătorii au descoperit și alte efecte negative ale acestui medicament.
Analizând date obținute în 20 de ani de cercetare despre analgezicele nesteroidiene, cum este și ibuprofenul, oamenii de știință au observat că acesta are legătură cu o afecțiune numită sindromul intestinului permeabil.
Pe lângă aceste informații, un studiu recent al National Institutes of Health din Marea Britanie arată că acest medicament poate duce la inflamarea intestinelor și ulterior la boala celiacă.
Din cauza creșterii permeabilității intestinale, substanțele toxice ajung în sânge, ducând la o reacție a sistemului imunitar care blochează absorbția nutrienților.
Un intestin permeabil poate duce și la eliminarea glutenului în sânge, iar la persoanele predispuse la boala celiacă poate să apară o reacție adversă la această substanță, o intoleranță.
Cei care suferă de boala celiacă nu pot mânca alimente care conțin gluten: paste, prăjituri, cereale, unele sosuri, pâine.
Este vorba de o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă din greșeală țesuturi sănătoase. Simptomele includ diaree, balonare, flatulență, durere abdominală, pierdere în greutate și oboseală.
Potrivit lui Alessio Farasno, noile date sugerează că ibuprofenul mărește permeabilitatea intestinelor și astfel poate duce la dezvoltarea intoleranței la gluten.
Cercetătorii spun că riscul este și mai mare dacă acest medicament este luat la scurt timp după ce pacientul face exerciții fizice.
Pentru boala celiacă nu există tratament, singura soluție este dieta fără gluten, care reduce simptomele.
Sursa: Daily Mail
Roxana RUSCIOR



Recomandări