Iaurtul, un deliciu sănătos



Unul dintre cele mai versatile alimente, iaurtul, poate fi consumat atât ca atare, cât și ca ingredient într-un fel de mâncare, în funcție de preferințele culinare ale fiecăruia. În afară de faptul că este foarte gustos, acest produs are pentru sănătate beneficii recunoscute științific, iaurtul fiind indicat în mai toate regimurile alimentare recomandate în timpul convalescenței.
Potrivit istoricilor, iaurtul există în viețile și bucătăriile noastre de aproximativ 6.000 de ani. Element de bază în multe diete de inspirație orientală și asiatică, iaurtul nu doar conferă un gust deosebit mâncărurilor pe care le completează, ci, așa cum spuneam, are un cuvânt de spus în păstrarea sănătății. Probioticele – culturile active care se găsesc în compoziția iaurtului – ajută digestia, stimulează sistemul imunitar și au o eficiență dovedită în tratarea a numeroase tulburări intestinale, de la dureri „comune” de stomac și până la ulcer. Dacă vă hotărâți să încorporați iaurtul în alimentația dumneavoastră datorită probioticelor, este bine să știți că aceste culturi active se distrug atât la temperaturi înalte, cât și la temperaturi prea scăzute. Prin urmare, dacă vreți să vă bucurați de beneficiile iaurtului, nu trebuie să expuneți produsul la căldură și nici să îl înghețați.
Întrucât pe piață există o sumedenie de feluri și mărci de iaurt, poate fi destul de dificil să alegeți un sortiment care să fie potrivit pentru nevoilor dumneavoastră. Dacă vă interesează doar gustul produsului, puteți alege orice variantă de iaurt. Dacă, totuși, căutați să beneficiați la maximum de proprietățile sale în cadrul unei alimentații sănătoase, iată ce trebuie să știți pentru a alege produsul potrivit.

Despre culturile active și conținutul de zahăr

Acesta este primul pas către alegerea unui iaurt bun pentru sănătate. Culturile active sunt elementele „magice”, ce aduc toate beneficiile care au fost atribuite iaurtului. Citiți etichetele cu mare atenție pentru a vă asigura că veți cumpăra un sortiment de iaurt care conține astfel de culturi.
Unele produse din gama de iaurturi au un conținut de zahăr atât de ridicat încât se pune problema dacă sunt într-adevăr benefice pentru sănătate. Iaurturile cu fructe nu sunt tocmai indicate în cazul unei diete sănătoase, însă, dacă gustul mai dulce al acestor produse vă este pe plac, puteți apela la un artificiu: cumpărați iaurt simplu și amestecați-l cu fructele preferate sau cu îndulcitor, controlând astfel gustul și adaptându-l preferințelor dumneavoastră. Dacă totuși nu vreți să vă complicați, atunci când mergeți la cumpărături, comparați etichetele diverselor tipuri de iaurt și alegeți produsul cu cel mai scăzut conținut de zahăr.
În orice fel de alimentație, numărul de calorii este important. Prin urmare, dacă veți integra iaurtul în alimentație, este recomandat să țineți seama de aportul de calorii. Un iaurt degresat de 220 de grame conține o valoare acceptabilă de aproximativ 110 calorii. Prin urmare, cumpărați produse a căror valoare calorică se apropie cât mai mult de această limită.
În jargonul nutriționiștilor se vorbește despre „acizi grași nesaturați” – aceștia sunt o categorie de acizi care nu fac deloc bine sănătății, dimpotrivă. Dacă pe etichetă apare acest termen, atunci renunțați la a cumpăra un astfel de produs și căutați iaurturi care să nu conțină astfel de substanțe.
Iaurtul preparat în casă
Mulți dintre cei care se preocupă de sănătatea lor sunt interesați nu doar de iaurtul propriu-zis, ci și de calitatea ingredientelor folosite la prepararea acestuia. Pentru a controla elementele componente, cea mai bună modalitate este să consumați iaurt de casă, făcut chiar de dumneavoastră. Cum se prepară iaurtul? Fierbeți lapte (aproximativ o cană) și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei. Turnați laptele răcit într-un recipient de sticlă sau ceramică (în nici un caz de metal) și adăugați o lingură sau două de iaurt simplu (în funcție de cât de consistent vreți să fie produsul final). Puneți recipientul în cuptorul neîncălzit și lăsați totul la fermentat peste noapte. Dimineața scoateți recipientul din cuptor și puneți-l la frigider. După ce preparatul s-a răcit, iaurtul de casă este gata. Dacă doriți să pregătiți iaurt degresat, folosiți lapte degresat sau lapte care are un conținut foarte mic de grăsime. Oricare ar fi sortimentul de iaurt pe care îl veți prepara, este recomandat să fierbeți laptele înainte de a-l folosi.