Alimentație sănătoasă

Iaurtul – un aliment plin de calități



Iaurtul - un aliment plin de calități
Iaurtul - un aliment plin de calități

Iaurtul este unul dintre produsele cele mai căutate de pe piață. Disponibil în diverse variante (cu fructe, de băut sau înghețat), iaurtul se diferențiază în funcție de conținutul de grăsime, de modul de fabricație, de ingredientele pe care le conține, de consistență și gust.
Iaurtul se poate fabrica din lapte de vacă, de capră sau din soia. Este unul dintre produsele lactate cu un conținut ridicat de calciu, de aceea este indicat să fie consumat în fiecare zi, în special de persoanele la care osteoporoza începe să își facă simțită prezența.
Contrar a ceea ce cred mulți, iaurtul nu este o invenție a secolului XX. Cu mai bine de 5.000 de ani înainte de Iisus Hristos, mai multe civilizații considerau iaurtul drept un aliment miraculos, a cărui rețetă de fabricare era ținută secretă. Cleopatra, considerată a fi una dintre cele mai frumoase femei din lume, obișnuia să amestece iaurt în apa de baie, acesta fiind secretul frumuseții sale. Același lucru se pare că îl făcea și exploratorul Marco Polo, care aprecia că iaurtul reprezintă secretul virilității sale. Legenda spune că iaurtul a apărut o dată cu domesticirea caprelor, adică cu aproximativ 7.000 de ani înaintea erei noastre. În ceea ce privește „iaurtul modern”, se pare că originile sale sunt în Bulgaria. În anii ’30, acesta a apărut pe piața nord-americană. La începutul anilor ’60, iaurtul era vândut doar în varianta naturală în scopuri medicale. O dată cu trecerea timpului, iaurtul și-a câștigat reputația de aliment sănătos, plin de savoare.
Bacteriile binefăcătoare
Fermentația accelerează multiplicarea a două bacterii lactice „vii”, grație cărora iaurtul devine o excelentă sursă de vitamina B12, de riboflavine (vitamina B2), de fosfor, magneziu și zinc. Consumul regulat de iaurt poate preveni apariția unor infecții gastro-intestinale. Pe de altă parte, există un sortiment de iaurt, care din cauza unui tratament la temperaturi foarte înalte nu necesită menținerea la rece. Cum această procedură blochează cultura bacteriană, calitatea acestui produs este inferioară celorlalte. La fel ca și celelalte produse lactate, iaurtul este o excelentă sursă de calciu și trebuie să fie inclus în alimentația tuturor membrilor familiei: de la copii, adolescenți, adulți și bătrâni. Un recipient de 175 de grame de iaurt conține 120 de calorii și 319 miligrame de calciu, adică 40 la sută din necesarul zilnic al unei femei. Ușor de digerat, iaurtul este indicat tuturor persoanelor care suferă de intoleranță la lactoze.
Util în bucătărie
Folosit atât ca masă în sine, cât și ca desert, iaurtul este de multe ori și un ingredient esențial al unor preparate culinare. Iaurtul se utilizează pentru prepararea a diverse prăjituri, sosuri, produse de patiserie, supe, salate și chiar sandvișuri. De multe ori, maioneza este înlocuită de gospodine cu iaurt pentru a face produsul să fie mai ușor de digerat, pentru a evita consumul de grăsime, dar și caloriile.
În cazul în care sunteți un mare amator de fructe, puteți să vă preparați o salată din fructe proaspete sau uscate și în loc de frișcă să folosiți câteva lingurițe de iaurt natural. Iaurtul poate fi folosit cu cereale în locul laptelui pentru un mic dejun delicios sau pentru o gustare înainte de prânz. De asemenea, în timpul verii le puteți oferi micuților înghețată de iaurt preparată din 250 ml de iaurt natural, 75 g de fructe proaspete, 125 ml de concentrat de suc de fructe și 190 ml de lapte. Iaurtul însă lasă loc liber imaginației și preferințelor culinare ale oricărei gospodine. (Click News)



Recomandări

Tone de apă potabilă, alimente și motorină, solicitate pentru sinistrații din județul Suceava de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, marți, în ședință extraordinară, la Broșteni
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, marți, în ședință extraordinară, la Broșteni