Măsură

Iaurt Danone scos de veterinari de sub sechestru



Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a dispus ieri scoaterea de sub sechestru a celor 450 de kilograme de iaurt Danone sechestrate săptămâna trecută din cauză că existau suspiciuni că iaurtul ar conține o cantitate mare de dioxină, substanță nocivă. Directorul executiv al DSVSA Suceava, Doctor Petrea Dulgheru, ne-a declarat că analizele efectuate în urma alertei referitoare la prezența gumei de guar(E 412) contaminate cu dioxină în preparatele ce intră în compoziția iaurturilor Danone cu vișine, pahare la 125 de grame, se încadrează în limitele legale privind dioxina.
De aceea, veterinarii au luat măsura ca produsele respective să fie scoase de sub sechestru.
Autoritățile sanitare din Ungaria au atras atenția importatorilor, producătorilor și consumatorilor că alimentele și nutrețurile care conțin gumă-guar, cunoscută și sub denumirea de aditivul E-412, ar putea conține dioxină, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sănătatea omului. Este celebru cazul președintele ucrainean, Viktor Iușcenko, otrăvit cu dioxină, substanță care a ajuns în organismul lui tot prin consumarea unui produs alimentar. E-412 se folosește în numeroase alimente, de exemplu, în lactate, iaurt, chefir, smântână, pentru îngroșarea compoziției, la înghețate, în panificație, în industria cărnii, la sosuri și dressing-uri pentru salate etc.
Dioxina este o substanță deosebit de toxică, cancerigenă, ce se depozitează în special în țesuturile grase din organism, deci și în creier.



Recomandări