Alăturându-se amplei acțiuni de promovare a iei românești, lansată cu un an în urmă de comunitatea virtuală „La Blouse Roumaine” (care are ca logo lucrarea lui Henri Matisse, realizată în anul 1940), inițiativă prin care s-a instituit Ziua Universală a Iei / Journee Universele de la Blouse Roumaine, un grup de suceveni a răspuns invitației cotidianului Crai Nou reunindu-se în ziua Sărbătorii de Sânziene la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene din municipiul Suceava pentru a celebra ia românească – „icoană a feminității universale” – în cadrul unui eveniment circumscris genericului „Iana Sânziana, ia și casa bucovineană”.
Acțiunea demarată anul trecut, inițiată și coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine” pentru a promova ia românească și a crea „un brand de țară recunoscut pe toată planeta”, s-a extins prin comunitățile românești din întreaga lume și a atras un număr impresionant de susținători.
Manifestarea de la Suceava, care a reunit participanți din medii diverse (reprezentanți ai unor instituții culturale, ai unor ONG-uri cu activitate axată pe turism și promovarea tradițiilor și meșteșugurilor din zonă, membri ai unor asociații artistice, jurnaliști…), s-a desfășurat într-un cadru în care ia românească – obiect de expoziție, dar și purtată cu mândrie de majoritatea feminină a participanților – a fost prezentată, povestită și celebrată într-un context în care promotorii proiectului „Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o Casă!” au etalat o serie de fotografii semnificative, iar trei artiști au expus câteva lucrări de pictură axate pe același subiect. Este vorba pictorii Cristina Iacob, Ioana Poiată și Leonard Melisch, membri ai Asociației de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG – Tonitza Art Group).
Unul dintre grupurile feminine purtătoare de ie a fost cel condus de profesoara și scriitoarea Mihaela Grădinariu, din vatra etno-folclorică Râșca, o adevărată „expoziție vie” care a etalat câteva minunate cămăși de nuntă și de horă, dar care a avut și o prestație artistică interpretativă cu un cântec („La fântâna di pi coastă”), răsplătit cu aplauze de întreaga asistență.
Așa că la Suceava s-a vorbit „despre ie, din suflet”, s-au propus pentru vizitare colecții și muzee de etnografie (din Rădăuți și Râșca) și s-au prezentat case tradiționale din Bucovina. A fost o zi în care, așa cum a spus Gabriela Teișanu, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, datorită iei spațiul gazdă a fost „ca o grădină cu flori”.