Iahnie de linte verde cu gogoșari



Iahnie de linte verde cu gogoșari. Foto: gustos.ro
Iahnie de linte verde cu gogoșari. Foto: gustos.ro

Lintea verde este considerată mai puțin atrăgătoare ca aspect, dar cunoscătorii știu că este deopotrivă gustoasă, sănătoasă și sățioasă, fiind un aliment ideal în post. Iahnia de linte verde se prepară repede și este mai gustoasă cu mămăligă caldă.
Avem nevoie de:
300 glinte verde uscată sau o conservă mare de linte fiartă, 2 cepe medii, 4 căței de usturoi, 2-3 linguri ulei, 2 linguri făină albă, 2 bucăți mari de gogoșari în oțet, o lingură oțet de la gogoșari sau oțet de mere (mai puțin acru), o linguriță boia de ardei dulce, cimbru uscat, sare și piper după gust
Preparare:
Alegem și spălăm lintea uscată, apoi o lăsăm 2-3 ore la înmuiat în apă călduță. Punem lintea la fiert cu 3 căni de apă călduță, la foc iute inițial și apoi la foc mic. În cca. 30 de minute ar trebui să fie fiartă și o verificăm strivind între degete 2-3 boabe. Fierberea la foc mic lasă boabele întregi, în timp ce fierberea la foc mare le face să se deschidă precum scoicile și să se sfărâme înainte de a fi perfect fierte. Scurgem lintea fiartă în strecurătoare. Dacă folosim linte la conservă, doar aruncăm zeama, clătim cu apă rece și scurgem lintea în strecurătoare. Separat călim bine în ulei ceapa tocată fin cu un praf de sare, până începe să se închidă la culoare, dar cu grijă să nu o ardem. Presărăm deasupra cepei prăjite făina, amestecăm pe foc, apoi adăugăm cimbru, boia, gogoșarii tocați mai mare și turnăm 2 căni de apă călduță și oțetul (acesta este absolut necesar pentru că fără el mâncarea iese oarecum dulce și fadă). Amestecăm bine, lăsăm să dea un clocot și adăugăm lintea în sos. Mai lăsăm să clocotească împreună la foc mic până se leagă un pic sosul, apoi potrivim gustul de sare și piper, adăugăm usturoiul ras, amestecăm și oprim sursa de căldură. Acoperim vasul și lăsăm astfel minim 30 de minute. Este mai gustoasă a doua zi și se poate încălzi în tigaie, cu puțin ulei. Este foarte gustoasă cu mămăligă și cu ceapă zdrobită și sărată. Se păstrează numai la rece și nu mai mult de 48 de ore.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)