La piață

Hribii, o delicatesă mai scumpă decât carnea



Hribii se vindeau ieri la prețul de 20 de lei kilogramul
Hribii se vindeau ieri la prețul de 20 de lei kilogramul

Hribii, mari, frumoși, cărnoși, considerați o alternativă, au invadat piețele Sucevei, dar la prețuri care țin la distanță majoritatea cumpărătorilor.
Deși ploile abundente au favorizat apariția unui număr mare de ciuperci în pădurile Sucevei, prețurile din piețe sunt nejustificat de mari – între 17 și 20 de lei. De exemplu, ieri, în Piața Mică, kilogramul de hribi se vindea cu 20 de lei, deși în urmă cu două zile vânzătorii îl dădeau cu 17 lei, sau lăsau chiar și la 15 lei, pentru cantități mai mari.
Comparativ, carnea de pui, porc sau de vită, în care crescătorii trebuie să investească timp, muncă și furaje, pentru a crește animalele, au costuri de tăiere a animalelor și de procesare a cărnii, plătesc taxe și impozite, ajunge în galantarele magazinelor, cu tot cu adaosul comercial, la prețuri mai mici.
Astfel, cu banii pe care sucevenii trebuie să-i plătească pentru a cumpăra un kilogram de hribi care trebuie curățați, spălați și care scad la fiert, poate fi cumpărat un kilogram de piept de pui dezosat, al cărui preț este de aproximativ 17 lei, în vreme ce spata de porc sau fleicile de porc, fără os, se vând cu 14 lei kilogramul în hipermarketurile din Suceava.
În același timp, un alt produs de sezon, afinele, bogate în vitamine și ingrediente gustoase pentru tot felul de preparate culinare, de la prăjituri, dulcețuri, până la băuturi tradiționale, se găsesc din plin în piețe, și la prețuri chiar mai mici decât anii trecuți.
Deși procedeul de culegere al afinelor este mult mai migălos și mai greoi decât cel de culegere a hribilor sau a altor ciuperci, prețurile sunt cu mult mai accesibile – 7- 8 lei pe kilogram, în vreme ce anii trecuți se vindeau cu 10 lei kilogramul.