Oricât de multe sucuri ai bea, corpul tău tot va simți lipsa câtorva pahare cu apă, pentru ca nici o altă băutură din lume nu poate înlocui acest lichid miraculos, plin de sănătate.
Corpul femeii conține 75% apă – asta înseamnă cam 40 de litri (la bărbați, 45 de litri). Pare mult, dar, ca să fii în formă, trebuie să-ți păstrezi în permanență aceste rezerve de apă. Așa că o dietă sănătoasa include automat și o „porție” consistentă de apă.
Ai nevoie tot timpul de apă, nu doar vara.
La începutul toamnei, vei simți mai rar nevoia să-ți potolești setea cu un pahar cu apă. Toți avem tendința să bem mai multă apă doar când ne este foarte cald sau după ce am făcut efort și am transpirat. E drept că în asemenea condiții elimini și mai multă apă. Dar chiar și de-a lungul unei zile în care nu faci altceva decât să te odihnești, la o temperatură normală, corpul tău pierde circa 10-12 căni de apă – prin piele, expirație (aerul care iese din plămâni e saturat cu vapori de apă), urină și fecale.
În lipsa apei, organismul tău elimină reziduurile într-o formă mult mai concentrată, astfel ca respirația, urina și transpirația devin urât mirositoare. Deci, indiferent de anotimp, nu uita de paharul cu apă.
Câtă apă bem?
Suficientă, pentru ca urina să rămână decolorată. Cel mai simplu mod de a vedea dacă bei suficientă apă este să -ți analizezi culoarea și volumul urinei. O cantitate mică de urină închisă la culoare îți arată că ai nevoie de apă.
Circuitul apei în organism funcționează după legile contabilității. Principiul este cel al egalității balanței – câte ieșiri, atâtea intrări. Pierzi 10-12 căni de apă, tot atâtea trebuie să-i restitui corpului. Hrana îți oferă două-patru căni cu apă. Rămâne deci să bei restul de șase-opt căni (calcule valabile pentru trecerea spre toamnă).
Cel mai bun mod de a-ți începe ziua este să bei apa pe stomacul gol. E ca un dus interior revigorant, care clătește stomacul, pregătindu-l pentru activitatea sa.
Toate băuturile conțin apa. Contează deci ce beau?
Astăzi, din ce în ce mai mulți oameni consumă tot mai multe băuturi răcoritoare și cafea, uitând sau evitând să bea insipidă, inodoră și incoloră apa. Dar tocmai aceste proprietăți o fac de neînlocuit pentru sănătatea ta.
Organismul își poate extrage apa și din alte lichide, dar tot acest proces este destul de greoi, încetinind digestia. Sucurile au calorii ce sunt digerate precum hrana și care se pot depune sub forma grăsimilor. Te poți îngrășa, așadar, și din ceea ce bei, nu doar din ceea ce mănânci. Apa însă trece pur și simplu prin stomac, fie că ai mâncat înainte sau nu. Lipsită de calorii, ea nu trebuie digerată.
Majoritatea băuturilor de altă natură cresc aciditatea gastrică. În plus, zahărul din băuturile dulci necesită, oricum, apă simplă pentru a fi absorbit de organism.
De asemenea, sucurile din comerț conțin aromatizanți, conservanți și coloranți care irită stomacul și solicită ficatul și rinichii pentru a le elimina. Apa pură nu supune tractul digestiv nici unui efort. Și apoi, „operațiunile” de îndepărtare a substanțelor chimice din băuturile aromatizate artificial cer, din nou, un surplus de apă. Deci, oricât de multe sucuri ai consuma, tot ai nevoie de câteva pahare cu apă.
Ce fel de apă?
Evită, în general, apa de la robinet. În primul rând, pentru că nu are un gust prea bun – din cauza clorului, de multe ori, o gură de apă de la robinet seamănă cu o înghițitură dintr-un bazin de înot. Dacă totuși se întâmplă să nu ai altă sursă, lasă apa să curgă măcar un minut; pentru a se evapora clorul, după ce ai umplut un pahar sau un vas mai mare, mai las-o să stea un timp.
În al doilea rând, cu tot clorul adăugat pentru a distruge bacteriile, în apă de la robinet pot rămâne și alte substanțe, cum ar fi nitrați și reziduuri diverse.
Astfel, cea mai bună alegere este apa minerală (cu minerale dizolvate, unele prezente în mod natural, altele adăugate). Cea care este și carbogazoasă are însă mult sodiu. De aceea, hipertensivii ar trebui să o evite și să bea apa plată. Mai există și varianta apei distilate (fiartă și racită), care este bună, însă are dezavantajul că prin distilare se distrug toate elementele minerale, ceea ce face ca și gustul ei să fie de apă stătută.
Sursa: www.avantaje.ro
