Multe din alimentele procesate, mai ales sosurile, cremele și produsele din carne, conțin prea multă sare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat în American Journal of Clinical Nutrition și preluat de Reuters.
Persoanele care consumă sare în exces prezintă mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune arterială și de maladii cardiace, pe măsură ce înaintează în vârstă.
Oficialitățile din domeniul sănătății publice încearcă să determine producătorii să reducă nivelul de sare din alimentele procesate. Marea Britanie și Franța au reușit să facă acest lucru, colaborând cu producătorii din domeniu, în timp ce autoritățile din New York au lansat recent o campanie pentru a reduce cu 25% nivelul de sare din alimente în următorii cinci ani.
Eforturi similare se înregistrează în Australia, iar unele companii au început să reducă nivelul de sare din produsele lor, potrivit profesorului Jacqueline L. Webster și colegilor săi de la George Institute for International Health din Sydney, autorii acestui studiu.
Variații mari ale conținutului de sare
Pentru a veni în sprijinul acestor eforturi, cercetătorii au colectat date despre conținutul de sare din 7.221 de produse din zece grupe de alimente, cu 33 de categorii și 90 de subcategorii.
Cercetătorii consideră că alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care conțin peste 500 de miligrame de sodiu la 100 de grame, în timp ce cele cu nivel mic conțin sub 120 de miligrame de sodiu la fiecare 100 de grame.
Cercetătorii au descoperit variații mari ale nivelului de sare în cadrul anumitor categorii de alimente. De exemplu, cel mai sărat tip de brânză tare conține un nivel de sodiu de șase ori mai mare decât cel mai puțin sărat tip de brânză tare. În categoria produselor din carne procesată unele alimente conțin o cantitate de sare de 14 ori mai mare decât altele, în timp ce în categoria cartofilor congelați diferența este de 100 ori mai mare.
Sosurile și cremele pot conține până la 1.283 mg per 100 g, produsele din carne procesată – până la 846 mg per 100 g, acestea fiind categoriile cu cel mai mare nivel de sodiu, în medie.
Program de reducere a concentrației de sare
Cerealele, fructele și legumele au cele mai mici niveluri de sodiu, în medie, 206 mg per 100 g, respectiv 211 mg per 100 g. Aproape două treimi din cele 33 de categorii de alimente analizate aveau concentrații de sare, în medie, mai mari decât cele impuse de standardele autorităților din sănătatea publică. Pâinea, produsele din carne procesată, sosurile și conservele de legume includ cele mai multe subcategorii cu concentrații de sare peste nivelul acceptat.
Un program național de reducere a concentrației de sare din alimentele procesate are o influență enormă în ceea ce privește prevenirea bolilor cronice prin scăderea tensiunii arteriale, costă mai puțin decât tratamentele medicale impuse de aceste maladii și ar trebui să constituie o prioritate națională, au indicat autorii studiului.