Hotelierii cred că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar și nu va înlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, așa cum promite ministrul delegat pentru IMM și Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu îl vor putea plăti, și avantajează societățile care lucrează la negru.
„Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operațional și care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite și contribuții de tot felul, stipulate de legislația în vigoare”, se arată într-un comunicat al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) transmis luni MEDIAFAX.
Potrivit federației, calculul făcut de reprezentanții statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiză fracționată, indicându-se ca bază de calcul un impozit pe profit „datorat sau colectat” în 2011, împărțit la numărul de locuri de cazare evaluate că ar fi fost disponibile în anul 2011. Împărțirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare în cameră, ca bază de impozitare sugerată.
„O întrebare secundară, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat în lei, moneda noastră națională, veniturile la care se face referință fiind în lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?
Dacă vinzi o cameră pentru clienți corporate, o vinzi în regim single, nu poți să obligi pe nimeni să mai stea în cameră cu cineva, iar când o vinzi pentru clienți leisure, atunci poți să speri că o cameră cu două paturi (însă majoritatea camerelor din unitățile de cazare au pat matrimonial) chiar va găzdui două persoane deși, de multe ori, clienții optează pentru contrariu în cazul în care nu călătoresc cu familia”, a spus Radu Enache, președintele FIHR.
El a spus că unitatea de măsură pentru industrie este camera, și nu locul în cameră, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxează dublu, ci până la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.
Ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcție de anumiți indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puțin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.
Ea a afirmat că firma respectivă nu mai plătește alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit „cât vrea”, pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende. Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumusețare sau spălătorii auto.
Impozitul va fi calculat în cazul structurilor de cazare printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureștiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele și numărul de camere.
„Este oare nevoie de o nouă împărțire a contribuabililor din turism, care de altfel sunt în general societăți comerciale, pe categorii de active precum hotel, motel, pensiune, vila, etc., și acestea pe o categorisire de număr de paturi, scaune, localizare teritorială și apoi sezonieră? Poate fi, de pildă un hotel funcționînd într-un municipiu mai contribuabil decât unul funcționînd în mediul rural sau este mai contribuabil în funcție de sezon sau relieful din apropiere?”, afirmă Enache.
El spune că un alt argument „extrem de puternic” pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de muncă și diminuarea muncii la negru.
„Ni se propune, din partea acelorași specialiști elaboratori de studii, diminuarea «cu 0,5 % a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu normă întreagă declarat în plus față de numărul mediu de salariați aferenți anului anterior». Așadar, cei care au fost corecți până acum și au avut toți angajații declarați și înregistrați corect și pentru care au plătit taxe și contribuții vor fi chiar defavorizați în comparație cu cei care până acum utilizau munca «la negru» sau «la gri»”, a mai spus președintele federației hotelierilor.
Hotelierii spun că deși au primit asigurări că s-au făcut simulări, cu rezultate favorabile aplicării impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodată prezentate. Ei se tem că IMM-urile vor fi grav afectate, neavând nici măcar venituri pentru a plăti impozitul, iar „implementarea negândită sub toate aspectele și corelațiile” va conduce la tratamente discriminatorii și inechitabile, fără garanția eliminării evaziunii.
Enache afirmă că unele patronate au acceptat ideea de impozit forfetar având ca singur argument declarațiile ministrului Grapini că viitoarea modalitate de impozitare a societăților va înlocui impozitul de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit, lucru de care FIHR se „îndoiește puternic”, ținând seama și de poziția reprezentanților Ministerului de Finanțe consultați.
Hotelierii spun că piața a suferit o mare lovitură în anul 2008, când s-a contractat cu peste 25% comparativ cu anul anterior, iar de atunci stagnează „în ciuda diferitelor statistici”.
„Cumva, ni s-a spus că nu este normal ca o societate sa nu plătească impozit pe profit timp de 3-5 ani la rând. Ca și cum această criză economică este ceva normal, de vreme ce dureaza de cinci ani, iar toate statele, inclusiv România, se luptă să o depășească. Degeaba, nu ne crede nimeni că această criză a afectat foarte mult industria turismului, atât în substanță, cât și în fapt”, a mai spus Radu Enache.