Hora Bucovinei de anul acesta, eveniment ajuns la cea de-a șaptea ediției, a atras un număr record de vizitatori. Potrivit organizatorilor, peste 30.000 de persoane au fost prezente ieri în fosta tabără Bucșoaia din orașul Frasin pentru a asista la spectacolele de muzică populară, pentru a degusta din produsele tradiționale preparate de bacii de la stânele tradiționale din zona de munte sau pentru a admira expozițiile de animale. Organizatorii Horei Bucovinei de anul acesta au fost Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Primăria Frasin, Camera de Comerț și Industrie, Direcția Silvică Suceava și Clubul Național Bucovina al crescătorilor și proprietarilor de câini de rasă ciobănesc de Bucovina.
Ca și la celelalte ediții, sucevenii, dar și turiștii din țară și din străinătate care au venit la acest eveniment au avut posibilitatea de a degusta din delicioasele produse tradiționale gătite de bacii din zona de munte a județului. În incinta taberei au fost amplasate stânele din zona Humorului, din Fundu Moldovei, Breaza, Botușul Mare, Stulpicani, Cacica, Frasin sau stâna Cooperativei Agricole „Timineanca”.La fiecare dintre acestea au fost gătite mâncăruri dintre cele mai delicioase, vizitatorii având de ales între balmoș, miel cu smântână, porc la proțap, caș, urdă, brânză frământată, caș din lapte de vacă și alte produse care se gătesc la stâne.
Pe lângă toate acestea, cei care au fost prezenți la Hora Bucovinei au putut să admire și expoziția cu frumoșii câini ciobănești de Bucovina, în cadrul căreia Clubul Național Bucovina a adus unele dintre cele mai frumoase exemplare din această rasă, inclusiv campionul național din anul 2015. Tot în cadrul acestui eveniment au fost organizate o expoziție de oi și una de cai aduși de la Herghelia Rădăuți, dar și de crescători particulari din județul Suceava. Unul dintre cele mai vizitate standuri a fost fără doar și poate cel al Direcției Silvice Suceava, acolo unde zeci de copii au venit să vadă animalele împăiate, reprezentantul acestei instituții oferindu-le celor mici, și nu numai, informații despre toate speciile expuse.
Balmoșul tradițional și mâncărurile din miel au fost la mare căutare
Fără doar și poate atracția principală au fost stânele tradiționale din zona de munte a județului Suceava, la care toți cei care au dorit să deguste diverse produse au avut la dispoziție o ofertă extrem de bogată și de gustoasă, de la caș și brânză și până la balmoșul tradițional, porc la proțap sau smântână cu brânză și mămăligă. Unul dintre bacii care an de an au venit la acest eveniment a fost și Gavril Ursescu, din Fundu Moldovei, la stâna acestuia putând fi savurat, pe lângă celelalte produse amintite, un delicios miel în smântână, despre care ne-a spus că este „exagerat de bun”. „Noi suntem continuatorii tradiției și este o mare bucurie pentru noi că și moștenitorii noștri vor păstra aceste tradiții intacte, așa cum sunt ele”, ne-a spus Gavril Ursescu, care a adăugat că este bucuros că tot mai mulți tineri vin să muncească la stână în vârf de munte și „prind drag” de traiul în vârf de munte.
Gavril Ursescu a mai adăugat că deși acum stânele sunt construite mai modern, acestea sunt amenajate în continuare din materiale tradiționale folosite dintotdeauna, și anume din lemn de molid, iar toate obiceiurile și tradițiile sunt păstrate așa cum au fost moștenite de la strămoși. El a ținut să sublinieze că aceste tradiții și obiceiuri, dar și ospitalitatea bucovinenilor atrag an de an un număr însemnat de turiști, aceștia venind în Fundu Moldovei atât pentru a cunoaște obiceiurile și tradițiile, pentru a practica turismul ecvestru și pentru a admira frumusețile zonei. „Un turist englez, după ce a văzut ce este la noi, ne-a spus că și-a schimbat total impresia despre România”, a concluzionat baciul din Fundu Moldovei.
Paradă a gospodarilor și spectacole cu Dumitru Fărcaș, Sofia Vicoveanca și Margareta Clipa
Ediția de anul acesta a fost deschisă de parada gospodarilor. Pentru început, prin fața spectatorilor au defilat cai grei de povară, călăriți de gospodari din Vama, zona Humorului și Frasin, îmbrăcați în costume populare, dar și trăsuri trase de cai. A urmat apoi o paradă a gospodarilor veniți din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, aceștia defilând îmbrăcați în costumele populare specifice localităților pe care le-au reprezentat. În sunetul buciumelor și al muzicii cântate de fanfara de la Stamate au defilat grupuri de gospodari, gospodine și copii din Mălini, Calafindești, Păltinoasa, Stroiești, Dolheștii Mari, Cacica, Todirești, Frătăuții de Sus și Pojorâta.
După deschiderea oficială, toți cei prezenți au asistat la un maraton de spectacole de muzică populară, pe scenă urcând Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Artistic „Dor Transilvan” și interpreți de muzică populară și grupuri folclorice din județul Suceava. Surprizele pregătite pentru ediția de anul acesta a Horei Bucovinei au fost spectacolele susținute de invitații speciali ai evenimentului, Dumitru Fărcaș, Sofia Vicoveanca și Margareta Clipa.
Nechifor: „Fie ca Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri așa cum ne dorim”
Și anul acesta, printre zecile de mii de persoane care au participat la Hora Bucovinei s-au numărat și politicieni și șefi de instituții sucevene. Astfel, la Hora Bucovinei au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreședintele instituției, Alexandru Rădulescu, parlamentarii PSD de Suceava Neculai Bereanu, Ovidiu Donțu, Ioan Stan, Gavril Mîrza și Eugen Uricec, precum și deputatul PC Cezar Cioată. Liberalii suceveni au fost reprezentați de senatorul Steliana Miron. Pe lângă aceștia, printre cei prezenți s-au numărat și reprezentanții PMP Suceava Corneliu Popovici și Ovidiu Milici.
La deschiderea oficială a Horei Bucovinei, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a vorbit celor prezenți din mijlocul lor, fără a urca pe scenă, mulțumindu-le că au venit în număr atât de mare la acest eveniment. „Iată că astăzi suntem prezenți aici, la a șaptea ediție, într-un număr foarte mare pentru a petrece un timp frumos împreună. Toți cei care organizează, fără excepție, au muncit zi și noapte, s-au pregătit și cu bucate alese, și cu muzică frumoasă, și cu port tradițional, pentru a vă încânta pe dumneavoastră. Vă doresc să vă bucurați de această zi frumoasă de duminică, să o păstrați în suflet, și fie ca Hora Bucovinei să dăinuie peste veacuri, așa cum ne dorim”.
El a subliniat faptul că în Bucovina oamenii sunt doritori să vină la astfel de evenimente, adăugând faptul că la Hora Bucovinei de anul acesta au fost prezenți și numeroși turiști. „Vrem să organizăm evenimente din luna mai, în iunie, iulie, august și parțial în septembrie, pentru că vin foarte mulți oaspeți în vizită, și vrem din tot sufletul să-i învățăm ce înseamnă viața adevărată aici în Bucovina”, a mai declarat președintele CJ Suceava.
Îmbrăcat în costum popular, primarul din Frasin, Marinel Balan, a declarat, la rândul său, că atât timp cât va ocupa această funcție Hora Bucovinei va continua să fie organizată în acest oraș. El a fost cel care a declarat la deschiderea oficială că Hora Bucovinei a fost și rămâne cea mai frumoasă manifestare din județul Suceava, mulțumind conducerii Consiliului Județean Suceava și președintelui acestei instituții, Cătălin Nechifor, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.