Hiperaciditatea gastrică, simptome și tratamente



Aciditatea gastrică este o afecțiune cauzată de existența unui dezechilibru între mecanismele de secreție a acidului în stomac și mecanismele de protecție a acestuia. Stomacul secretă un acid care ajută procesul de digestie, dar când glandele gastrice produc acid în exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrică. În cadrul acidității se produce o mișcare a sucurilor gastrice din stomac înspre esofagul inferior, fiind vorba de o situație ce apare în special când conținutul de acid clorhidric se deplasează în sus, către esofag și provoacă disfuncționalități ale acestuia.
Simptome.
Aciditatea gastrică este asociată cu o serie de simptome, la apariția cărora cel mai bine este să consultați un medic specialist. Printre aceste simptome se numără senzațiile de arsură sau durere la stomac ce apar cam la o oră după ce ați mâncat, senzația frecventă de foame și durerea constantă în abdomen. În plus, aciditatea este „trădată” de simptome precum regurgitare, greață, gust amar în gură, vărsături și scăderea poftei de mâncare.
Poate apărea de asemenea și fenomenul de piroză, adică o senzație de arsură în piept, în spatele sternului și în gât, determinată de iritația esofagului. Acest fenomen apare imediat după masă și poate fi agravat de creșterea presiunii intra-abdominale când vă încordați sau când ridicați o greutate.
Aciditatea gastrică este asociată și cu dispepsia, o senzație de durere sau arsură simțită în abdomenul superior, descrisă de multe ori ca o înțepătură în intestin. Hiperaciditatea gastrică poate apărea din mai multe motive, dintre acestea, principalul fiind, așa cum am mai spus, funcționarea incorectă a sistemului digestiv. Această tulburare mai poate apărea din cauza consumului excesiv de alcool sau în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, mâncăruri de la fast food, prăjeli sau alimente foarte condimentate. Hiperaciditatea se poate declanșa și dacă stomacul este ținut gol pentru mult timp sau dacă obișnuiți să săriți peste micul dejun.
Prevenire.
Pentru prevenirea hiperacidității este suficient să evitați factorii cunoscuți de risc, ca de exemplu consumul exagerat de alcool sau de alimente condimentate.
În cazul în care suferiți deja de hiperaciditate gastrică, iată câteva sfaturi pentru tratarea acestei afecțiuni. Mâncați mere, pepene și banane și evitați mâncărurile prăjite, murăturile și alimentele iuți sau condimentate. Stabiliți-vă un program de masă și respectați-l întocmai, beți cât mai multă apă și nu săriți peste mese. Renunțați la usturoi, ceapă, piper, ridichi și varză și mâncați mai multe legume verzi cu frunze. Obișnuiți-vă să mâncați ușor pentru a permite sistemului digestiv să funcționeze mai repede și mai bine, și nu în ultimul rând renunțați la țigări și la alcool.