– Pînă în 2007, localitățile sucevene se vor regăsi pe harta țării după produsele tradiționale specifice fiecărei zone
– În acest mod, produsele tradiționale vor fi recunoscute și protejate pe piața internațională în momentul aderării la Uniunea Europeană
De anul viitor, localitățile sucevene se vor regăsi pe hartă nu doar după așezarea lor geografică, tipul de climă ori de relief, ori după organizarea administrativă, ci și după produsele culinare tradiționale specifice.
În prima zi a Festivalului Lăptarilor, desfășurat la Cîmpulung Moldovenesc, participanții au putut admira o apetisantă expoziție de produse tradiționale românești, obținute prin procesarea laptelui, a cărnii, a fructelor de pădure, precum și produse de panificație, împletite cu o migală uimitoare și atît de frumoase, încît nu știai dacă nu e mai bine să îți învingi pofta, doar pentru a le putea admira mai multă vreme.
Minunățiile culinare expuse acolo de zeci de producători autohtoni au atras sute de vizitatori, care așteptau cu nerăbdare să vadă ce vor descoperi la următorul stand de produse, visînd la momentul în care vor putea să guste din fiecare.
Tudorel Bardă, consilier superior în cadrul Ministerului Agriculturii, i-a sfătuit pe toți cei interesați să facă demersuri pentru a se atesta drept producători pentru un anume produs tradițional, pînă în 2007, pentru a putea fi recunoscuți ca atare și după integrarea în UE: “Produsele din această zonă diferă de cele din Dobrogea, Banat, Maramureș, Oltenia și e firesc să le dăm posibilitatea să fie cunoscute nu doar de toată țara, ci și de țările și comunitățile din Uniunea Europeană. Dorim să promovăm diversitatea acestor produse, să le identificăm și să le atestăm pînă în 2007, pentru ca în momentul aderării la UE ele să fie recunoscute și protejate pe piața internațională”.
Consilierul din cadrul Ministerului Agriculturii a spus că produsele tradiționale pot fi atestate prin 3 elemente obligatorii:
1) natura materiilor prime folosite de producători – care are specificul ei de la o zonă la alta
2) modul de preparare – de asemeni diferit de la o zonă la alta
3) rețeta, compoziția și proporțiile de utilizare
La aceste 3 elemente se mai poate adăuga modul de prezentare, care capătă iarăși specificul fiecărei zone.
Tudorel Bardă a spus că toate produsele care vor fi atestate și locurile de unde provin vor fi publicate în Monitorul Oficial, urmînd ca după această listă să fie alcătuită o hartă a localităților din țară, în funcție de produsele tradiționale care le reprezintă.
“Fiecare localitate va fi cartografiată după produsul ei tradițional, încît nu vor mai fi cunoscute doar produsele cu tradiție istorică, precum colacul moldovenesc, poale-n brîu și afinata, ci și alte produse, precum balmoșul, baba și multe altele. De modul în care producătorii vor înțelege că trebuie să își promoveze produsele tradiționale depinde și succesul afacerii lor, pentru că altfel, din 2007, locul lor va fi luat de producătorii de pe piața comună”, a spus consilierul superior din cadrul Ministerului Agriculturii.
Dacă interesul producătorilor vizavi de această problemă a fost foarte mare, la fel de mare a fost pofta tuturor celor prezenți la expoziția de produse tradiționale, care, la finalul ei, au avut ocazia să își desfete papilele gustative cu toate minunățiile culinare tradiționale, multe dintre ele necunoscute unora pînă în acel moment.