Oamenii se plâng mereu că legumele și fructele nu au nici un gust, însă puțini dintre ei știu că în Suceava există o bancă unde gustul de altădată e păstrat cu mare grijă. Aceasta este singura Bancă de Gene din România, unde sunt conservate semințe din soiurile gustoase, care se cultivau acum zeci de ani. La fiecare început de an instituția organizează o campanie de acordare gratuită a semințelor din soiurile străvechi, prin acest demers dorindu-se salvarea soiurilor de legume și cereale autohtone, care au început să fie înlocuite cu soiuri străine, lipsite de gust. Cererile pentru semințe s-au primit prin internet, intrând pe site-ul băncii în perioada 15 noiembrie 2015 – 15 ianuarie 2016. Pe adresa www.svgenebanc.rocomenzile s-au făcut intrând la rubrica Informații și apoi pe cea de Distribuție probe, unde doritorii au putut solicita semințe. Aceste campanii de preluare a cererilor pentru acordarea de semințe sunt organizate de bancă de două ori pe ani. Cea de a doua demarează în luna august și se adresează culturilor de toamnă.
Roșiile ”inimă de bou” au fost în fruntea cererilor făcute de cei care vor să simtă gustul de altădată al tomatelor
Inițiativa a fost luată după ce s-a constatat că locuitorii satelor nu mai cultivă formele tradiționale de plante, acestea riscând să dispară din cultură. Așa se face că, de o bucată de vreme, produsele obținute din aceste varietăți de semințe, diferite de cele rezultate din hibrizi moderni, se găsesc tot mai rar în piețe. În perioada 15 noiembrie-15 ianuarie, peste 2.500 de cereri trimise prim e-mail au fost înregistrate în computerele băncii, iar numai în ultimele două zile s-au înregistrat 1.000 de cereri de semințe. La acești 2.500 de beneficiari au ajuns peste 10.000 de probe de semințe care se cultivau pe vremea bunicilor.
Despre ce semințe au vrut oamenii să primească pentru a le cultiva în grădinile lor ne-a vorbit dr. biolog Silvia Străjeru, director executiv al Băncii de Gene:”Ca în fiecare an, pe primul loc în topul preferințelor au fost legumele, iar dintre legume, tomatele. Dintre tomate, vedetă a fost în acest an soiul «inimă de bou» de culoare roșie sau trandafirie, provenind din diverse zone din România și care într-adevăr are niște calități gustative deosebite, cu o pulpă făinoasă și semințe puține. Au fost solicitate semințele de ardei, din toate categoriile, de castraveți, dovlecei, iar dintre bostănoase dovleacul plăcintar a fost cel mai cerut. La fasole, cea mai solicitată a fost fasolea pitică cu boabe grase, iar dintre păstăi oamenii au vrut păstăile pestrițe, care sunt foarte căutate. În ultimul timp au fost solicitate și alte leguminoase proteice, cum este bobul. Bobul era foarte puțin răspândit în România, pretându-se în zonele mai reci, precum Bucovina, dar acum sunt solicitări și din alte zone ale țării, de la oameni care vor să-și diversifice culturile. Cerealele sunt foarte puțin cerute, dar dintre acestea porumbul mai are căutare, anul acesta căutându-se foarte mult porumbul pentru floricele. Au fost cereri și pentru porumbul sticlos pentru mămăligă sau de porumb Cincantin, un soi dispărut de mult timp din culturi. Pentru culturile de toamnă mai sunt solicitări de grâu din soiul Alac, grâul acela vechi, foarte rezistent, colectat de noi dintr-un sat izolat din județul Alba, unde doar două familii îl mai cultivau prin anul 2009.”
Banca de Gene Suceava, singura instituție care se ocupă de păstrarea materialului genetic vegetal din România
Cu multă muncă și o bună organizare, puținii angajați ai Băncii de Gene din Suceava reușesc să facă față cerințelor de colectare, evaluare și păstrare a resurselor genetice din România. Ei și-au propus să salveze varietățile tradiționale românești, „populațiile locale”, cum sunt denumite, care s-au obținut în urma unor selecții repetate, făcute de țăranii care au cultivat pământul și care în fiecare an și-au oprit o anumită cantitate de sămânță pentru viitorul an agricol. S-au obținut astfel aceste varietăți tradiționale cu un gust deosebit, pe care cei din bancă le-au colectat din diverse locuri din România, le-au păstrat în colecție și acum le redau oamenilor pentru a fi cultivate din nou.
Silvia Străjeru ne-a spus cum funcționează practic banca:„Toate probele pe care le aducem din diverse expediții de colectare sau le primim de la diverși utilizatori din România suntem obligați să le multiplicăm în câmpul nostru experimental de 1 hectar din cadrul băncii și să facem un stoc de sămânță suficientă pentru a le pune în cele două tipuri de colecție pe care le avem. Avem o colecție în care păstrăm semințele la minus 20 de grade, Colecția Strategică a României, pe care am început să o constituim după anul 2000 și unde semințele stau în condiții stricte de temperatură, păstrate în pungi din folie de aluminiu, special fabricate pentru semințele din băncile de gene. Păstrăm acolo semințele cu un conținut de umiditate foarte scăzut, aproximativ 5%, închise ermetic în aceste pliculețe. Din fiecare probă pe care o avem la -20 de grade, avem o probă păstrată și la +4 grade, în colecția cealaltă, care este destinată utilizării. O dată la cinci ani noi facem teste de viabilitate cu semințele din colecția «+4 grade» destinată utilizării, monitorizând în permanență ca să surprindem momentul când germinația scade sub 85%, pentru a împrospăta stocurile.”
Următoarea campanie, prin care banca oferă gratuit semințe pentru culturile de toamnă, va începe în luna august
În timpul celor două campanii organizate în fiecare an, banca oferă gratuit oamenilor semințe cu calități deosebite și cu rezistență la factorii de mediu, încercând astfel să le promoveze în cultură. Practic, aceste semințe care se cultivau cu zeci de ani în urmă sunt acum înapoiate oamenilor pentru a le lăsa să evolueze în cultură, în speranța că peste ani banca va avea ce colecta din nou. Munca lor are ca scop contracararea legumelor și fructelor ameliorate, apărute în ultimii ani pe piață, soiuri fără calități gustative.
Cei care solicită aceste semințe sunt oameni care nu mai găsesc nicăieri semințele tradiționale și care au avut surprize neplăcute cu semințele cumpărate din comerț, precum lipsa germinației și a gustului. Cei mai mulți vor varietăți sănătoase care pot fi cultivate în sistem agricol tradițional, fără fertilizatori chimici și fără substanțe chimice de combatere a bolilor sau dăunătorilor. La mijlocul lunii august Banca de Gene Suceava va începe primirea cererilor pe internet din partea celor care doresc semințele necesare culturilor de toamnă, campanie care va dura 30 de zile.