Gustarea – o artă



Gustarea – o artă
Gustarea – o artă

Poate deveni un chin să te abții ore în șir de la mâncare, mai ales când ești la regim și ai un aport scăzut de calorii. Învață ce alimente trebuie să alegi când iei o gustare. Ți se întâmplă frecvent, la câteva ore după micul dejun, să ai o senzație de gol în stomac. Îți scade nivelul de energie și se reduce concentrarea. O gustare îți poate aduce organismul în stare optimă de funcționare.
În acest fel, nu te vei simți înfometată când vine ora mesei și nu vei devora totul, ci vei putea savura fiecare înghițitură. Gustările pot avea un efect pozitiv asupra dietei tale, dacă ții cont de câteva sfaturi.
De ajutor în această situație îți poate fi o cafea și câțiva biscuiți. Dar în acest fel, fără să-ți dai seama, preiei peste 400 de calorii, adică un sfert din totalul de calorii pe care trebuie să-l consumi zilnic. Este o greșeală pe care o fac multe dintre noi. Răspunsul la această problemă nu este să rabzi de foame, ci să știi care sunt alimentele adecvate.
1. Stabilește-ți 5 mese pe zi, iar cantitatea de alimente trebuie împărțită echilibrat, fără a mări porțiile. Astfel, vei consuma nutrienții de care are nevoie corpul tău și vei evita scăderea glicemiei, care provoacă senzația de rău și amețeală. În plus, dacă nu mănânci mai multe ore, riști să ai atacuri de foame și vei mânca mai mult atât la masă, cât și între mese. Deci, NU SĂRI PESTE MESE!
2. La cele cinci mese nu trebuie să consumi aceeași cantitate sau același tip de alimente. Micul dejun și masa de prânz sunt cele mai importante, în timp ce gustările dintre mese se servesc doar pentru a diminua senzația de foame, iar cina trebuie să fie cea mai lejeră masă a zilei.
3. Rezervă pentru micul dejun produsele lactate și cerealele, pentru masa de prânz alege carbohidrați și proteine din carne, iar la cină optează pentru pește și fructe. Importantă este și maniera de gătit, aportul de calorii modificându-se în timpul preparării. Evită alimentele ce necesită prăjirea și prepară-ți mâncarea pe grătar, prin fierbere sau coacere.
4. Încearcă să alegi o gustare care să-ți aducă mai mult decât un val scurt de energie, cum sunt dulciurile. După ce corpul tău va consuma energia provenită din dulciuri, te vei simți și mai slăbită. Zahărul din fructe se absoarbe mai greu și îți asigură energie pentru o oră sau două. Daca ai nevoie de o gustare care să-ți asigure o energie mai de durată, încearcă produse ce conțin și proteine: unt de arahide întins pe felii de măr, stafide amestecate într-un iaurt dietetic.
5. Gustările nu te ajută dacă nu îți este foame, ci mai degrabă plictisită, stresată sau obosită. Dacă nu îți este foame, încearcă să identifici care este sursa acestei nevoi de a mânca. Dacă simți nevoia de dulce sau de cafeină, o pauza de relaxare sau puțină mișcare pot avea același efect.
6. Prepară-ți salate bogate și diversificate: sunt perfecte pentru începutul unei mese și te ajută să mănânci mai puțin din felurile mai consistente. Nu te rezuma la roșii, combină cât mai multe legume și condimente. Renunță la maioneză și folosește oțet aromat sau suc de lămâie și ulei de măsline.
7. Îți plac pastele? Utilizează-le pentru a-ți îmbogăți salatele, dar în cantități moderate și fără sosuri grase.
8. Carnea slabă și peștele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Le poți adăuga și în salată.
9. Transformă fructele în vedetele gustărilor tale! Îți vor crea o senzație de sațietate datorită conținutului ridicat de apă, carbohidrați, săruri minerale și vitamine.
10. Evită croissantele și brioșele pentru că au foarte multe calorii (până la 500 de calorii pe bucată). Biscuiții dietetici ar fi o soluție, dar nu-ți asigură energie de durată.
Secretul unei diete de slăbire sau de menținere a greutății nu este înfometarea, ci alimentația corectă. O dietă echilibrată și variata contribuie la îmbunătățirea stării tale fizice și psihice. Astfel, te vei simți mai puternică, mai energică și mai în formă.
Sursa www.idieta.ro