Mâncăruri

Gust și culoare la cea de-a patra ediție a „Festivalului produselor tradiționale de post” de la Adâncata



Mâncărurile de post prezentate în cadrul festivalului de la Adâncata
Mâncărurile de post prezentate în cadrul festivalului de la Adâncata

Duminică, 17 aprilie, în comuna Adâncata s-a desfășurat cea de-a patra ediție a „Festivalului produselor tradiționale de post”, manifestare organizată de Comitetul parohial al Bisericii de lemn „Sf. Dumitru” cu sprijinul financiar al primarului liberal Viorel Cucu și la inițiativa soției acestuia, Elena Cucu. Nu mai puțin de 18 gospodine din Adâncata îmbrăcate în port popular au prezentat aproape 20 de feluri de mâncare de post și 12 feluri de dulciuri.
La ediția de anul acesta, gospodinele au gătit sarmale, salate de fasole, vinete, ciuperci sau cartofi, chiftele de soia, paste sau piftie cu ciuperci, mâncăruri din orez, dar și numeroase feluri de prăjituri, dulciuri și cozonaci de post. Toate produsele de post prezentate au fost gătite de gospodinele din Adâncata după rețetele învățate de la bunici și străbunici, iar potrivit inițiatorilor, acest festival este organizat tocmai pentru a duce mai departe tradițiile din această comună.
Și pentru că toate produsele tradiționale de post au fost apreciate la fel de către participanți, gospodinele au primit câte o diplomă de participare și un cadou din partea organizatorilor. După binecuvântarea bucatelor de post, preotul paroh Mitu Pascal le-a mulțumit tuturor gospodinelor pentru modul în care s-au implicat în a continua acest festival al produselor tradiționale de post. “Gospodinele din Adâncata au pregătit mâncăruri de post nu spre laudă ci pentru ca această călătorie a postului să fie o călătorie de bucurie. Postul este perceput ca o perioadă de tristețe, de lamentație, gândindu-ne la trecutul nostru nu prea bun și acum încercăm să ne îndreptăm. Călătoria asta a postului trebuie însoțită însă de bucurie, și bucuria este deplină atunci când suntem împreună și când stăm la masă. Această călătorie a postului se desfășoară în parohie la noi cu această manifestare de bucurie și de milostenie, de întrajutorare pentru cei care sunt în neputință. Să ne bucurăm, să ne apropiem unii de alții mai mult, să nu ne mai bârfim, să nu ne mai judecăm și să încercăm să devenim mai buni începând cu mine”, a declarat preotul Mitu Pascal.
Cucu: “Vrem ca acest festival să fie dus mai departe de generațiile mai tinere”
Primarul Viorel Cucu a apreciat în primul rând faptul că de la an la an s-a putut observa o creștere a numărului gospodinelor care vin să prezinte cele mai bune bucate de post. “Vreau să mulțumesc din suflet organizatorilor și minunatelor gospodine din Adâncata pentru participare pentru că dacă la prima ediție au fost prezente doar șase, acum au fost de trei ori mai multe. Le mulțumesc încă o dată pentru că au purtat costumul popular și au promovat aceste produse tradiționale de post minunate și gustoase. Vrem ca acest festival să fie dus mai departe de generațiile mai tinere. Sunt mândru că astăzi mă aflu în mijlocul dumneavoastră și mă aplec cu smerenie în fața celor care au gătit pentru noi mâncăruri extraordinar de bune. Dumneavoastră ați fost alături de mine, ați avut încredere în mine și m-ați ales primar și dacă veți considera că v-am reprezentat cum trebuie în acest mandat veți ști pe cine să alegeți în continuare. Mulțumesc părintelui paroh de care mă leagă o frumoasă prietenie și tuturor locuitorilor comunei Adâncata cu care de asemenea am o relație de prietenie care sper să fie de lungă durată”, a declarat Viorel Cucu, care la alegerile din iunie va încerca să-și reporteze mandatul.


Organizatorii festivalului au apreciat prezența în număr mare a gospodinelor la această manifestare
Organizatorii festivalului au apreciat prezența în număr mare a gospodinelor la această manifestare
Mâncărurile de post prezentate în cadrul festivalului de la Adâncata
Mâncărurile de post prezentate în cadrul festivalului de la Adâncata


Recomandări

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean
Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului

Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei
Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului

Festivalul cultural-filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, ediția a IV-a, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”

Festivalul cultural-filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, ediția a IV-a, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”
Festivalul cultural-filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, ediția a IV-a, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”

Festivalul cultural-filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, ediția a IV-a, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”

Tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării, la Festivalul „Hai la hora mare”, ediția a VIII-a, la Gălănești

Tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării, la Festivalul „Hai la hora mare”, ediția a VIII-a, la Gălănești. Foto Constantin Galan
Tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării, la Festivalul „Hai la hora mare”, ediția a VIII-a, la Gălănești. Foto Constantin Galan