„Aparatul de fotografiat” este un experiment autobiografic în care Günter Grass se folosește de vocile celor opt copii ai săi și de amintirile acestora despre tatăl lor, întotdeauna ascuns în spatele mașinii de scris. Dacă în „Decojind ceapa” Günter Grass scria despre propria-i tinerețe, până în momentul publicării primului său roman „Toba de tinichea”, de data aceasta vorbește despre perioada 1960 -1990, văzută din perspectivele contradictorii, critice, tandre și uneori acuzatoare ale copiilor sai. Aparatul de fotografiat, care dă titlul cărții, este un instrument realmente magic, ce poate surprinde trecutul și viitorul deopotrivă, dar și adevărul dincolo de detaliile trecătoare.
Un model Agfa de modă veche, aparatul este folosit de Marie, asistenta lui Grass, iar instantaneele surprinse de aceasta îl inspiră pe scriitor și îi fascinează pe copii prin puterea lor asupra vieții și asupra artei.
Cartea a fost receptată de critica literară drept un experiment extrem de îndrăzneț și a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai bune scrieri ale autorului.
„Aparatul de fotografiat – scrie «L’Express»– este o autobiografie deghizată, în care autorul le dă cuvântul celor opt copii ai săi, născuți de patru mame. Scriitorul se strecoară pe neobservate în acest concert de voci pentru a aduna și a înregistra anecdote și confidențe, discuții despre amorurile lui sinuoase, despre opțiunile politice, călătorii, preferințe estetice și relații de familie. În chip de comentarii la o serie de instantanee neobișnuite, copiii lui Grass recompun istoria tumultuoasă a propriei familii, aducându-l în scenă, ca niște maeștri-păpușari, pe tatăl lor și poveștile sale”.
Sursa: www.libris.ro