O gustărică ușor de făcut, rapidă și delicioasă este dorită de orice gazdă bună pentru oaspeții veniți pe neașteptate. Această rețetă este ideală mai ales pentru cazul în care casa se umple subit de colegii copiilor, care vor ronțăi cu plăcere maximă.
Avem nevoie de:
Un piept de pui dezosat mare (cca. 500-600 g), 2 felii mari de pâine albă, 150 g cașcaval mai dur, jumătate de pahar de lapte, 2 ouă, sare și piper după gust, opțional un pic de nucșoară rasă, o cană de făină albă, o cană de pesmet, ulei pentru prăjit
Preparare:
Înmuiem feliile de pâine în lapte și le stoarcem, apoi le mărunțim în blender și le punem într-un castron. Mărunțim și carnea de pui și o punem peste pâine. Cașcavalul îl radem pe o răzătoare fină și îl adăugăm ingredientelor din castron. Punem sare, piper și eventual nucșoară. Dacă este prea moale compoziție, adăugăm și o lingură de pesmet. Batem ouăle cu puțină sare și un strop de apă. Formăm bețișoare din compoziția de carne și brânză, le trecem prin făină, ou și pesmet și le prăjim în ulei bine încins. Pot fi servite ca atare sau putem diversifica puțin, dacă pe o parte dintre ”grisine” presărăm puțină boia afumată sau cimbru uscat sau chiar praf de usturoi. Aceste bețișoare se pot consuma și reci, dar savoarea este maximă atunci când le servim călduțe, proaspăt rumenite. Nu este indicată însă reîncălzirea, nici măcar la cuptorul cu microunde.