De sezon

Gripa face ravagii printre suceveni



Directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan
Directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan

Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Suceava este plină de suceveni care au răcit și au făcut diverse complicații, reiese dintr-o statistică prezentată de directorul adjunct medical al unității sanitare, dr. Tiberius Brădățan. Ieri, din cele 85 de paturi disponibile, 61 erau ocupate: 50 de adulți și 11 de copii cu diferite afecțiuni respiratorii de sezon. Din numărul total de bolnavi, 19 sufereau de gripă, iar 42 de pneumonii, a precizat dr. Tiberius Brădățan. Medicul a arătat că ne aflăm în plin sezon de gripă, iar pentru limitarea îmbolnăvirilor accesul aparținătorilor în secția de Boli Infecțioase a fost limitat, însă până la recomandarea specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică nu se vor lua măsuri de interzicere a vizitelor în acest sector.
Gripa este o infecție virală care se răspândește de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectați tușesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate, care se află pe mâinile acestora sau pe suprafețele contaminate.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, medicii recomandă evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, a aglomerațiilor, precum și menținerea unei distanțe de cel puțin un metru față de orice persoană cu simptome de gripă. Atunci când oamenii bolnavi, aglomerațiile și distanța corespunzătoare nu pot fi menținute, spun doctorii, timpul de contact apropiat cu astfel de persoane trebuie redus la maxim. Doctorii recomandă să nu se viziteze, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă, iar în cazul în care totuși acest lucru se întâmplă este bine să se poarte o mască pe toată perioada petrecută în aceeași cameră cu bolnavul. Același sfat este valabil și în cazul celor care îngrijesc o persoană bolnavă de gripă.
Prevenție: Spălarea cu apă și săpun este mai eficientă decât orice dezinfectant
Medicii îi mai sfătuiesc pe suceveni să-și spele sau să-și dezinfecteze frecvent mâinile, în special după ce tușesc sau strănută. Ei atrag atenția că dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă. „Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă și săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundență. După spălarea cu apă și săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosință, sau cu uscătorul cu aer cald”, arată medicii.
Tot pentru prevenirea îmbolnăvirilor, doctorii recomandă să nu se atingă fața, explicând că virusurile sunt transmise atunci când o persoană pune mâna pe ceva contaminat cu germeni după care își atinge nasul, ochii sau gura. Alt sfat îi vizează pe cei care lucrează sau merg la școală și care ar trebui să rămână acasă dacă se îmbolnăvesc, deoarece nu numai că se refac mai ușor, dar evită și contaminarea altor persoane.
„Bolnavii adulți îi pot infecta pe cei din jur o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecțioși aproximativ șapte zile de la apariția primelor semne de boală. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecțioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă”, avertizează medicii.
De menționat că vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenție, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea serului persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire (personal medical, adulți peste 65 ani, persoane cu afecțiuni cronice, gravide), dar și copiilor cu vârsta peste 6 luni.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale