Unitățile avicole au înregistrat, în ultimele cinci luni, pierderi de 20,7 milioane lei și estimează alte pagube de 70 milioane lei pentru luna mai din cauza gripei aviare, pe fondul scăderii consumului intern și creșterii ponderii importurilor în consum, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Raportat la moneda americană, pierderile societăților avicole în intervalul decembrie 2005-aprilie 2006 și estimate pentru luna mai se cifrează la aproape 33 milioane dolari.
Anul trecut, pierderile provocate de gripa aviară s-au cifrat la 123,5 milioane lei (echivalent a aproape 45 milioane dolari).
Sumele includ atât pierderile provocate de restricțiile impuse de autorități, stocurile mari de carne de pasăre, oprirea exportului, neutilizarea ouălor de incubație, cât și costurile suplimentare pentru stocarea cărnii întârziate la livrare și dezinfecție.
Din momentul apariției gripei aviare, consumul intern de carne de pasăre a scăzut de la 38,3 mii tone, în luna septembrie 2005, la 34 mii tone, în aprilie 2006. Marfa furnizată de către producătorii interni a scăzut ca pondere în consum de la 21,3 mii tone, în septembrie, la 15 mii tone, în aprilie, pe fondul creșterii ponderii importului de la 17 mii tone la 19 mii tone, în același interval, potrivit surselor oficiale care citează date analizate la nivelul Guvernului.
Orientarea consumului către produsele importate a impus diminuarea producției pe plan intern, de la 13,7 milioane pui de carne, în luna septembrie, la 13,4 milioane pui, în martie 2006.
„Anul trecut, cota de piață ocupată de importuri în consum a fost de 42%, depășind cu mult cota de alarmă de maxim 10% din țările Uniunii Europene”, afirmă sursele citate.
Pentru primele cinci luni din acest an, cota de piață a importurilor este estimată la 47,9%. Cele mai multe importuri provin din Statele Unite și Brazilia, cu 58% și, respectiv, 25,4% din total, trend continuat și în acest an.
În intervalul ianuarie-martie 2006 au fost importate 30.649 tone carne de pasăre. Anul trecut, cantitățile importate au totalizat 160.076 tone carne pasăre.
Producătorii interni estimează că stocurile de carne vor ajunge, la sfârșitul lunii mai, la 25.000 tone, după o perioadă de patru luni în care produsele aflate pe stoc au fost reduse la jumătate, de la 20.000 tone, în luna ianuarie, la 10.000 tone, în luna aprilie.
La sfârșitul anului trecut, stocul de carne de pasăre- 20.000 tone – a fost de aproape patru ori mai mare decât în 2004.
În România sunt înregistrați 82 de furnizori de ouă pentru consum, cu o producție anuală de 1,2 miliarde bucăți, și 78 producători carne de pasăre, care realizează 223 mii tone carne pe an.