Temutul virus gripal AH1 a mai ucis un sucevean. Ultima victimă este o femeie de 74 ani, din localitatea Păltinoasa, care a murit în data de 11 februarie, din cauza unor complicații date de așa-numita gripă porcină. Este al doilea caz de deces prin gripă cu virusul AH1 înregistrat în județ de la debutul sezonului rece. Prima victimă a fost untânăr de 23 ani, din Cajvana, care a murit în data de 4 februarie, în timp ce se afla în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Suceava. Tânărul începuse să acuze simptome de răceală în data de 23 ianuarie, iar câteva zile mai târziu, pe 28 ianuarie, a mers la medic fiind depistat cu bronhopneumonie gravă și pleurită dreaptă. Suceveanul a fost internat în secția de Pneumoftiziologie, de unde ulterior a fost transferat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Suceava, cu simptome de insuficiență respiratorie acută severă. La scurt timp, fiindcă starea sa s-a agravat, în ciuda tratamentului medicamentos, pacientul a fost transferat la Reanimare. Aici, sănătatea tânărului s-a înrăutățit progresiv, pentru ca în data de 4 februarie să fie înregistrat decesul. Înainte de a muri, suceveanului i s-au recoltat probe care au fost trimise spre analiză la Institutul Național Cantacuzino. Ulterior, investigațiile de laborator au confirmat infecția cu virusul gripal AH1, care este unul mai agresiv (așa-numita gripă porcină). Suceveanul care în data de 4 februarie a murit în Spitalul Județean de Urgență Suceava din cauza gripei suferea de o formă de cancer a sângelui, mai exact de limfom, condiții în care infecția respiratorie a evoluat agresiv. Anterior îmbolnăvirii de gripă, el nu fusese vaccinat împotriva bolii.
Spitalul Suceava, plin de pacienți care au răcit și au făcut diverse complicații
Femeia de 74 ani care a murit în data de 11 februarie suferea de cancer uterin în ultimul stadiu. Pe fondul unui organism slăbit de bătrânețe și boală, virusul gripal AH1 a evoluat agresiv. Femeia era internată în Spitalul Județean de Urgență Suceava după o serie de complicații ale gripei, încă de la finele lunii ianuarie. Ea fusese diagnosticată de medici cu bronhopneumonie, însă starea ei a continuat să se înrăutățească pentru ca la un moment dat să fie transferată la Reanimare. Aici, bătrâna a fost intubată, dar în cele din urmă organismul ei a cedat. La fel ca și tânărul de 23 ani, nici ea nu era vaccinată antigripal.
De câteva săptămâni, medicii se confruntă cu un val de afecțiuni respiratorii care face ravagii în rândul populației. Spitalul Județean de Urgență Suceava este plin de pacienți care au răcit și au făcut diverse complicații. Ieri, în secția de Boli Infecțioase a unității sanitare erau internați 54 adulți și 16 copii cu afecțiuni respiratorii. Din cei 54 de pacienți adulți, 20 sufereau de gripă, însă din fericire nici unul dintre minorii bolnavi nu era infectat cu virusul gripal. Zilnic, medicii infecționiști de la Spitalul Județean de Urgență Suceava consultă circa 40 de persoane care au răcit și au suferit diverse complicații.
Gripa este o infecție respiratorie transmisibilă (contagioasă), cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei, epidemiile de iarnă afectează fiecare țară pentru una sau două luni și durează, la nivelul continentului european, aproape patru luni. Pot apărea și infecții sporadice în afara sezonului de gripă, cu o incidență foarte mică în lunile călduroase ale verii, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).
Simptomele gripei seamănă cu alte infecții virale respiratorii, însă gripa este mai severă decât răceala
Potrivit specialiștilor de la MS, nu toate persoanele care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptome comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare și articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecției cu virusul gripei seamănă cu alte infecții virale respiratorii, însă gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii și nu de virusul gripal.
La cazurile necomplicate de gripă simptomele se rezolvă spontan în șapte zile de la debut.
Gradul de severitate al infecției și al bolii este diferit, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficiența cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator și cardiovascular se pot decompensa și pot amenința viața pacientului.
Îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent la anumite grupe la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecțiunile cronice respiratorii, afecțiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede și pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe cu risc crescut de îmbolnăvire. În pandemii, caracteristicile epidemiologice și clinice ale gripei pot fi diferite, în funcție de caracteristicile virusului și de nivelul de imunitate al populației față de un virus.