Ingrediente:
250g grâu decorticat sau arpacaș, 100 g stafide, 150 g nuci mărunțite, câteva linguri cu miere după gust, coaja rasă (lămâie, portocale), zahăr vanilat.
Instrucțiuni:
1 ) Spălăm în mai multe ape reci grâul.
2 ) Punem grâul într-o oală mai mare, adăugăm apa ca să acopere grâul cam un lat de palmă și fierbem la foc mic, până s-a fiert grâul.
3 ) După ce s-a fiert, adăugăm mierea sau zahărul, nucile, stafidele și mirodeniile.
4 ) Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldura cât mai mult.
Ștrudel
Ingrediente:
2 căni făină, 1 cană sifon, 100 ml ulei, 1 lingură bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lămâie, 1 cană nucă măcinată, 1 pumn nuci tăiate, 3 lingurițe dulceață de vișine, puțină scorțișoară, 1 lingură cacao
Instrucțiuni:
1 ) Cernem făina, o amestecăm cu sifonul, bicarbonatul stins cu zeama de lămâie și uleiul.
2 ) Nuca măcinată o amestecăm cu cacao și scorțișoară, apoi cu nuca tăiată și dulceața de vișine, pe care le punem în aluat.
3 ) Compoziția obținută o coacem la un foc potrivit.
4 ) După ce s-a copt o tăiem și o pudrăm cu zahăr.
Fursecuri cu alune
Ingrediente:
150 g margarină, 2 linguri cu miere, 5 linguri zahăr tos, 20 linguri zahăr pudră, 250 g făină albă, 80 g alune prăjite (nesărate), 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriță rasă de amoniac (bicarbonat de amoniu), un praf de sare.
Instrucțiuni:
1 ) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie, amoniacul și sarea.
2 ) Adăugăm făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obținem un aluat omogen.
3 ) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o biluță. Așa procedăm până terminăm tot aluatul.
4 ) Punem pe o furculiță câte o biluță, pe care o introducem într-un vas cu apă ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră și prin alune pisate. Căutăm să le apăsăm ușor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5 ) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa ușor cu furculiță și le așezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6 ) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până căpăta o culoare aurie frumoasă.
Daca dorim, după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puțină apă, presărăm zahăr pudră și alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut. (www.crestinortodox.ro)