Grătarul, o pasiune germană



Primele zile însorite de vară sunt un prilej pentru germani să se îmbrace în pantaloni scurți și să iasă la iarbă verde pentru a se dedica activității preferate: grătarul. O pasiune germană.
„Germanilor le place din ce în ce mai mult să facă grătar”, a declarat serioasă Nina Degele, profesor de sociologie la Universitatea din Freibourg. „Este un fenomen, un mod de viață, care se situează la jumătatea drumului dintre tradiție și modernitate”, a adăugat cercetătoarea, care a coordonat un studiu a cărui temă este „Grătarul și modul de viață”.
Germania are, într-adevăr, ritualurile sale anuale: Bundesliga, sâmbăta după amiază, vinul cald, de Crăciun, în decembrie, sparanghelul, primăvara, grătarul – vara.
Țara grătarelor.
Trei milioane de grătare se vând anual în țară, de la cel mai simplu, care se pune direct pe cărbuni încinși, la aparatele mai sofisticate numite American Barbecue, trecând pe la cele electrice – respinse de puriști – sau pe la cele din cărămidă construite în grădină.
Primăvara și vara, nici o aniversare nu are loc fără o „Grillparty” pe balcon, în parc sau pe malul unui lac. În această perioadă, întâlnirile între prieteni se mută din cafenelele pline de fum în parcuri sau pe malul lacului.
„Cu ocazia căsătoriei mele am renunțat la o firmă de catering și am angajat un maestru bucătar specializat în grătare”, a explicat Simone Pfeiffer, în vârstă de 34 de ani.
Pe o mare pancartă întinsă într-un parc dintr-un cartier boem al Berlinului, o asociație antigloblizare propune chiar un insolit „grătar împotriva capitalismului”.
Toată lumea la grătar.
Pasiunea pentru grătar se regăsește la toate nivelurile societății. După o perioadă rece de conflict germano-american, cancelarul Angela Merkel și președintele american George W. Bush au sărbătorit, în iulie 2006, întâlnirea lor, în fața a zeci de camere video, dar și a unui porc de 30 de kilograme la proțap.
În fiecare primăvară, presa multiplică suplimentele speciale, publicând cutare sau cutare secret furnizat de un anume specialist, pentru aprinderea focului sau prepararea celor mai delicioși cârnați. Cotidianul Bild, cel mai citit din țară, a consacrat recent o pagină „celor mai bune sfaturi ale campionului german” la grătar.
Grătar în parc.
La Berlin, administrația locală permite cetățenilor să facă grătar în imensul parc din Tiergarten, plămân verde situat în centrul capitalei germane. Marii comunități turce din Berlin îi place să facă picnic sub ferestrele președintelui federal Horst Köhler, care locuiește la castelul Bellevue.
Asta deși termometrul depășește 25°, în jurul grătarului se adună până la 50.000 de persoane și aproximativ 100 m3 de gunoaie așteaptă să fie strânse.
De altfel, grătarul a devenit atât de popular pentru că autoritățile oferă atât de mult spațiu.
Bărbatul e șeful.
Însă atenție, când „homo barbecue” pune o friptură pe grătar, acesta pune în scenă aplecările arhaice ale societății, spune Degele.
„Cel care aprinde focul se poziționează foarte sus pe scara ierarhică socială”, a explicat cercetătoarea. În plus, „prelucrarea cărnii crude este resimțită puternic drept o treabă de bărbat”.
„În fața unui grătar, bărbatul este șeful. El este în centrul a tot ceea ce se întâmplă”, a spus cercetătoarea. Pe scurt: bărbatul se ocupă de fripturi, iar femeia de salate și aperitive…
Această activitate în aer liber a devenit atât de populară încât Asociația germană a grătarului (GBA) organizează anual Campionatul de grătar al Germaniei.
Între 60.000 și 70.000 de spectatori au asistat anul acesta la Monheim, în apropiere de Düsseldorf, la campionatul de grătar, la categoriile cârnați, antricoate, cotlete, pește și desert.