În condițiile în care unitățile de învățământ preșcolar din județ înghesuie și câte 40 de micuți într-o grupă de grădiniță, investiții de sute de miliarde de lei vechi care ar putea decongestiona grupele supraaglomerate zac uitate. La nivel național, Ministerul Educației Naționale a numărat, la finele anului trecut, circa 1.400 de șantiere neterminate (campusuri, grădinițe, școli) pentru care nu s-au mai alocat bani în vederea continuării investițiilor.
Cât privește situația din județul Suceava, numărul șantierelor începute fără a avea acoperire financiară este de ordinul zecilor, în aceeași situație aflându-se și grădinița Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, o investiție de circa 27 de miliarde de lei vechi, care însă din anul 2010 nu a mai văzut nici un leu.
Lucrările la grădinița colegiului au fost începute în 2008, printr-un proiect finanțat prin Ministerul Educației, doi ani mai târziu acestea fiind sistate din lipsă de fonduri. În vreme ce construcția situată în apropierea colegiului zace nefolosită, conducerea școlii a recurs la o situație de compromis, astfel că preșcolarii unității învață la parterul și la etajul căminului destinat liceenilor, o construcție mai veche de 50 de ani.
Clădire de 27 de miliarde de lei vechi, adăpost pentru boschetari
Din valoarea totală a proiectului de 27 de miliarde de lei vechi, constructorul a efectuat între anii 2008 și 2010 lucrări în valoare de 7 miliarde de lei vechi, dintre care 5 miliarde au fost achitate.
Aflată momentan în conservare, clădirea are două niveluri, este ridicată „la roșu”, dispunând de spații generoase, bine compartimentate, ce ar trebui să deservească preșcolari din șase grupe cu program prelungit. Cum lucrarea e abandonată de mai bine de trei ani, câțiva oameni fără adăpost și-au găsit refugiu prin clădirea din curtea colegiului, fiind necesară intervenția conducerii colegiului și a poliției pentru a stopa acest obicei.
Potrivit prof. Renato Tronciu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, „clădirea are prevăzute șase săli de clasă pentru șase grupe de program prelungit, spații separate de servit masa, spații de dormit, spații de joacă, cam tot ce ne-am putea dori pentru o grădiniță. Este o investiție necesară pentru această zonă și ar fi un ajutor pentru părinți, pentru întreaga comunitate”.
Acesta a mai menționat că situația este cunoscută la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, fiind făcute demersuri în vederea continuării lucrărilor și la Primăria Sucevei.
Renato Tronciu a mai evidențiat importanța finalizării investiției, subliniind că grădinița colegiului este unitate de aplicații pentru educatorii din județ care își fac practica pedagogică.
Șanse de terminare a lucrării ar fi ținând cont că în ultima ședință a directorilor de școli cu inspectorul școlar general Gheorghe Lazăr, acesta ar fi transmis că Ministerul Educației urmează să direcționeze 250 de milioane de euro către investițiile ce au fost începute și care trebuie terminate.
168 de preșcolari învață în căminul destinat liceenilor
Conducerea instituției a identificat o soluție de compromis pentru cei aproape 170 de preșcolari din cele șase grupe ale unității, astfel că micuții învață la parterul și la etajul 1 al căminului colegiului. Condițiile nu sunt rele, însă sunt departe de a fi spații moderne pentru preșcolari, iar sălile de curs sunt și săli de joacă, și săli de servit masa.
„Activitatea se desfășoară normal, doar că în grupă nu putem primi, cum se întâmplă la celelalte grădinițe, un număr mai mare de preșcolari, lucru care ne afectează și finanțarea. Părinții sunt mulțumiți de condițiile de aici, avem cadre didactice valoroase, care se implică în procesul educațional. Ne-am adaptat în asemenea manieră încât să nu sufere nici practica pedagogică, nici copiii, nici profesorii metodiști, nici educatoarele”, spune Renato Tronciu.
Șantiere abandonate
Grădinița Colegiului „Mihai Eminescu”, o investiție uitată care obligă aproape 200 de preșcolari să învețe în căminul liceenilor
