Ingrediente:
500 grame făină, un cubuleț de drojdie (25 g.), o linguriță rasă de sare, o lingură rasă de zahăr, cca. 200 ml. apă călduță
Mod de preparare:
Făina se pune într-un vas, la mijloc se face un cuib, se pune drojdia cu lingura de zahăr și apă călduță (nu rece sau fierbinte). Drojdia, zahărul și apa se amestecă în cuib pînă se obține o pastă (nu se amestecă cu toată făina, doar puțină, în cuib), după ce s-a făcut pasta se adaugă făina deasupra și se lasă pînă răsare (iese pasta la suprafață).
Se adaugă apa călduță și se frămîntă o cocă mai moale și se lasă la dospit, pînă crește în volum (dospitul se face la cald).
Cînd coca e crescută se încinge uleiul într-o cratiță, se ia cu mîna și se fac scovergi, fie rotunde, mari cît cratița, fie ovale, de mărimea palmei. Se coc pe-o parte și pe alta, se pudrează cu zahăr și se servesc calde. (www.infobrașov)