Gnocchi proaspeți cu cartofi și busuioc



Gnocchi proaspeți cu cartofi și busuioc
Gnocchi proaspeți cu cartofi și busuioc

5 porții – 60 minute

  • 500g făină
  • 500g cartofi
  • 10-12 frunze de busuioc
  • 1 ou
  • 100g unt
  • 100g parmezan
  • ± sare, piper

Curăță cartofii, spală-i și taie-i în bucăți, apoi pune-i la fiert în 3 l apă și 1 linguriță sare. După 15 minute, scurge-i de apa în care au fiert și zdrobește-i ca pentru piure. Pune pe o planșetă de frământat aluat 3-4 linguri făină, pune deasupra piureul de cartofi și fă în mijlocul acestuia o gropiță. Pune în aceasta oul, busuiocul tocat mărunt și ceva sare și piper. Începi și frământă aluatul adăugând făină, puțin câte puțin, până ce încorporezi toată cantitatea. Frământă bine aluatul circa 10 minute, după ce ai pus toată făina, apoi lasă-l 10 minute să se odihnească.
Formează mici suluri din aluat, cu diametrul de circa 2 cm pe care, apoi le tai în segmente de 1cm, acestea fiind gnocchi proaspeți. Presară-i cu făină și lasă-i 30 de minute la rece.
Pune într-o oală mare 4 l apă la fiert cu 1 linguriță sare. Când apa începe să fiarbă în clocot, pune gnocchii și fierbe-i la foc mare. Când aceștia se ridică la suprafață, e semn că sunt gata. Din acel moment mai lasă la fiert încă 3-4 minute, apoi scoate-i cu o spumieră.
După ce s-au scurs bine de apă, prăjește-i 4-5 minute într-o tigaie mai mare, în unt. Servește gnocchii fierbinți presărați cu parmezan proaspăt dat pe răzătoarea mică.