Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazăre, 1 vânătă, 1 kg roșii, 1 căpățână de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceașcă ulei, 5 cepe mari, 1 legătură de mărar și pătrunjel, sare, piper, foi de dafin
Instrucțiuni:
1 Curățăm și spălăm zarzavaturile.
2 Ceapa, prazul și ardeiul tăiate solzi se călesc în ulei.
3 Adăugăm în ordine: cartofii, vânăta, mazărea, morcovii și dovleceii tăiați rondele.
4 Punem apă, fără să se depășească nivelul zarzavaturilor.
5 Când sunt bine fierte, adăugăm roșiile decojite și date prin răzătoare, usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul și câteva foi de dafin.
6 Mai lăsăm pe foc 10 minute.
7 După ce se îndepărtează de pe foc, adăugăm verdeața tăiată mărunt.
Iahnie de fasole cu spanac
Ingrediente:
500 g fasole uscată, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 căței usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.
Instrucțiuni:
1 Alegem fasolea înlăturând corpurile străine, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apă fără sare (câteva ore) sau de seara până dimineață. Trebuie să schimbăm apa de două ori.
2 Radem 2 morcovi și 1 ceapă pe răzătoarea mare și călim în puțin ulei.
3 Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii și ceapa călite.
4 Între timp curățăm, spălăm, opărim spanacul și lăsăm să se scurgă.
5 Tocăm o ceapă și usturoiul și călim puțin cu o lingură de ulei.
6 Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapa și usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper și boia.
7 Compoziția o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiartă fără zeamă și presărăm puțin cimbru.
8 Ținem la cuptor 30 min.
Servim cu murături.



