Rețete de post

Ghiveci



Ingrediente:
1 kg cartofi, 1 kg dovlecei, 1 kg morcovi, 1 kg mazăre, 1 vânătă, 1 kg roșii, 1 căpățână de usturoi, 1 praz, 1 ardei gras, 1 ceașcă ulei, 5 cepe mari, 1 legătură de mărar și pătrunjel, sare, piper, foi de dafin
Instrucțiuni:
1 Curățăm și spălăm zarzavaturile.
2 Ceapa, prazul și ardeiul tăiate solzi se călesc în ulei.
3 Adăugăm în ordine: cartofii, vânăta, mazărea, morcovii și dovleceii tăiați rondele.
4 Punem apă, fără să se depășească nivelul zarzavaturilor.
5 Când sunt bine fierte, adăugăm roșiile decojite și date prin răzătoare, usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul și câteva foi de dafin.
6 Mai lăsăm pe foc 10 minute.
7 După ce se îndepărtează de pe foc, adăugăm verdeața tăiată mărunt.
Iahnie de fasole cu spanac
Ingrediente:
500 g fasole uscată, 2 cepe mari, 2 morcovi, 3-4 căței usturoi, 1-2 foi de dafin, 500 g spanac, sare, piper, boia, cimbru.
Instrucțiuni:
1 Alegem fasolea înlăturând corpurile străine, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apă fără sare (câteva ore) sau de seara până dimineață. Trebuie să schimbăm apa de două ori.
2 Radem 2 morcovi și 1 ceapă pe răzătoarea mare și călim în puțin ulei.
3 Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii și ceapa călite.
4 Între timp curățăm, spălăm, opărim spanacul și lăsăm să se scurgă.
5 Tocăm o ceapă și usturoiul și călim puțin cu o lingură de ulei.
6 Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapa și usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper și boia.
7 Compoziția o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiartă fără zeamă și presărăm puțin cimbru.
8 Ținem la cuptor 30 min.
Servim cu murături.



Recomandări

Constantin Popescu și fiica sa Eva au impresionat juriul de la „Chefi la cuțite” cu un borș de fasole cu afumătură în bol de pâine și cu clătite

Constantin Popescu și fiica sa Eva au impresionat juriul de la „Chefi la cuțite” cu un borș de fasole cu afumătură în bol de pâine și cu clătite
Constantin Popescu și fiica sa Eva au impresionat juriul de la „Chefi la cuțite” cu un borș de fasole cu afumătură în bol de pâine și cu clătite

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității

Cockteil… cu amor, umor și poezie. România, într-o eternă tranziție (3)?