Ghidul achizițiilor inteligente!



Ghidul achizițiilor inteligente!
Ghidul achizițiilor inteligente!

Dieta nu începe de la masă, și nici de când te apuci să trebăluiești la aragaz, ci cu mult înainte! Dieta ta personală începe chiar de la magazin! Conștientizând această realitate, ai putea să îți alcătuiești propriul tău ghid de cumpărături. iDieta.ro îți face câteva propuneri, care te vor ajuta să nu mai privești mersul la cumpărături ca pe o corvoadă, ci ca pe o „aventură” interesantă. Trage aer în piept, înarmează-te cu răbdare, încropește-ți o listă de cumpărături și pregătește-te să înfrunți supermarketurile!
Altarul fructelor și legumelor
Dacă nu știi cum să îți faci cumpărăturile și să separi produsele „bune”, care îți trebuie cu adevărat, de cele nepotrivite sau care mai pot aștepta până să ajungă la tine în casă, nu vei reuși niciodată să aduci pe masă exact mâncărurile potrivite modului tău de viață.
E la fel de important să știi și cum sa depozitezi produsele înainte de a pregăti masa și cum să păstrezi mâncarea gătită. „O caserolă de legume peste care s-a așternut mucegaiul și din care își ivesc capetele câțiva morcovi, e o scuză numai bună pentru a comanda rapid o pizza”, amintește Jackie Newgent, o celebră bucătăreasă profesionistă și dieteticiană din New York.
Cum să cumperi:
COLORAT!
Alegând cel puțin un fruct sau o legumă care să reprezinte o anumită culoare, vei vedea că vei putea acoperi aproape toată gama vitaminelor necesare în lupta împotriva unor diverse afecțiuni.
Legumele verde închis, cum ar fi spanacul, varza, napii, sunt bogate în nutrienți cum ar fi vitamina C, vitamina A, fibre și luteina (substanță fito-chimică adjuvantă în prevenirea cancerului).
Legumele și fructele de culoare roșie, de la tomate la grepfruit roz și pepene roșu, conțin licopina, substanță necesară organismului în lupta împotriva afecțiunilor cardiace și chiar a unor forme de cancer. Morcovii, cantalupii, ardeii roșii sunt blindați de beta-caroten, substanță, de ademenea, indicată în dietele împotriva cancerului.
PROASPĂT!
Caută fructe și legume potrivite sezonului care să nu fie „atacate” și „îmbătrânite” de condițiile de transport. În loc să alegi un produs de import într-o stare îndoielnică, în cazul cărora nutrienții și-au pierdut din „energie”, alege fructe și legume neaoșe, dar proaspete.
Cum să depozitezi
Majoritatea fructelor și legumelor se pot păstra în bună stare pe o perioadă de 4 zile, unele se pot menține chiar mai mult.
În momentul refrigerării, merele bogate în fibre își mențin prospețimea pentru trei săptămâni, iar fructele gen mango sau papaya, bogate în vitamina C, își prelungesc durata de viață cu o săptămână. Depozitați într-o cămară unde e rece și uscat, cartofii „trăiesc” bine-mersi vreme de o lună.
În cazul produselor mai perisabile, cum ar fi ierburile, salatele și roșiile, caserolele care se închid ermetic sunt cea mai potrivită alegere.
Sursa www.idieta.ro