Tradiție

Gheață de 20 de centimetri pentru ridicarea crucilor de Bobotează, la Bosanci



Anton Curic, primarul comunei Bosanci
Anton Curic, primarul comunei Bosanci

Păstrat cu sfințenie de aproape 150 de ani, obiceiul ridicării crucilor de gheață, în zilele premergătoare Bobotezei, de pompierii din Bosanci, a fost un succes. Gerul din primele zile ale noului an a făcut ca gheața de pe lacul Parțâc să fie de circa 20 de centimetri grosime. Sâmbătă, 3 ianuarie, la primele ore ale dimineții, „înarmați” cu drujba, nu cu fierăstrăul, ca pe vremuri, circa 20 de pompieri voluntari au scos de pe lacul Parțâc mai multe blocuri de gheață, de circa 300 de kilograme fiecare, pe care le-au transformat în cruci de gheață, după forma șablonului.
Dotați cu un liniar din lemn, și acesta vechi de peste 25 de ani, cu șabloanele pentru cruci, confecționate din carton, dar cu o formă specială, pe care o folosesc doar bosâncenii, cu un creion chimic pentru a da contur crucii după șablon și cu mult entuziasm, pompierii civili s-au pus pe treabă încă de sâmbătă.
Gheață bună, cerere mare
Cerințele au fost mari și în acest an. Pompierii bosânceni au ridicat cruci de gheață pentru cele trei biserici din comună (Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” din satul Cumpărătura), dar au făcut cruci de gheață și pentru biserici din Suceava, și chiar din județul Botoșani, nu mai puțin de 15 cruci în total. Pompierii din Bosanci și-au amintit și faptul că anul trecut, în 2014, în preajma Bobotezei se înregistrau temperaturi de până la 10 grade Celsius, fapt care i-a determinat să aducă gheață tocmai de pe un pârâu aflat la granița județului Suceava cu Bistrița-Năsăud, la Poiana Stampei, pentru a nu întrerupe obiceiul ridicării crucilor de gheață.
Pompierul Viorel Popovici, șofer pe mașina de intervenție a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bosanci, ne-a spus că în acest an vremea a ținut cu pompierii și nu a mai fost nevoie să caute gheață prin alte județe. „Mergem mai departe cu tradițiile, atât de vechi și de frumoase, în cadrul echipei de pompieri civili. Fiind duminica la mijloc, am luat-o de sâmbătă, pentru că blocurile de gheață sunt bune. Fiecare cruce are o înălțime de 1,30 metri și va fi așezată pe o masă de gheață de circa 80 de centimetri”, n-a mai spus pompierul.
„Semnul crucii de gheață de la Bobotează ocrotește comuna”
Primarul comunei Bosanci, Anton Curic, a spus că „în fiecare an,la Bobotează, se confecționează o cruce de gheață pentru a îndepărta relele. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci s-a înființat formația de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecționeze câte o cruce de gheață la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoștință față de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar și un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Oamenii din Bosanci trăiesc cu speranța că semnul crucii de gheață de la Bobotează ocrotește comuna, o ferește de nenorociri, de incendii devastatoare, de necazuri”.
Anton Curic a mai completat că gheața din acest an este rezistentă, având circa 20 de centimetri, la ridicarea crucilor de gheață muncind în aceste zile 20 de pompieri. „A prins bine gerul din ultimele zile, a binecuvântat această zonă”, a completat primarul.
Gata tăiate, crucile au fost duse cu o căruță trasă de cai la bisericile din comună. Localnicii din Bosanci țin și la superstiții. Ei spun că dacă gheața lacului e mai groasă, e mai ușor să sculpteze crucile, dar e un semn și că recolta va fi mai bună decât anul trecut.
Procesiune de Bobotează
Vasile Spoială, „meșterul ghețar”, omul care sculptează aceste cruci de jumătate de secol, a spus că „niciodată nu s-a întâmplat să fie Bobotează la Bosanci fără cruci de gheață. Indiferent că afară a fost viscol, ger sau foarte cald, ca anul trecut, noi am ținut tradiția și o vom ține mereu”.
În Bosanci se păstrează tradiția ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, preotul să meargă să sfințească instituțiile din comună, împreună cu grupul de pompieri civili, îmbrăcați în uniforma lor specifică, purtând și steagul ce-i reprezintă, însoțiți de corul bisericii și de alți credincioși. Preotul stropește cu agheasmă încăperile din instituții (primărie, școli, grădinițe), iar pompierii, împreună cu cei din cor, strigă Kira Leisa, pronunțarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne, miluiește!), iar coriștii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne…”.



Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Confecționarea crucilor de gheață din Ajunul Bobotezei, la Bosanci
Anton Curic, primarul comunei Bosanci
Anton Curic, primarul comunei Bosanci


Recomandări